Senaste teve-intervjun 2015

söndag 18 mars 2012

Plagiat eller minnesförlust? Jan Guillou har en del att förklara!

I en artikel i SvD har det gjorts en märklig upptäckt av Emil Uddhammar som läst Jan Guillous "Brobyggarna".

Eftersom jag alltid har en känsla av att Jan Guillou ser ner på "arbetare" och de som han kallar "obildat folk" ( människor som till exempel läser och gillar Camilla Läckbergs böcker) har jag aldrig gillat honom. Desssutom blev jag vrålförbannad när han sablade ner Monica Antonssons bok "Mia sanningen om Gömda, utan att ens ha läst den!

Nu verkar det som om Jan Guillou trampat rakt i klaveret. Vad trevligt! Detta var uppenbart efter att jag läst artikeln i SvD.

Personligen har jag som författare valt att inte läsa mina kollegers deckare, av just dylik anledning. Hur kul vore det att få läsa en recension där någon skriver att jag plagierat? Nu vet jag att detta inte kan ske av annat än en slump. Vi författare kan ju råka att ha liknande mord eller lösningar, men om det skulle hända vet jag i alla fall att jag inte har stulit idén.

I Jan Guillous fall med boken "Brobyggarna", är det ganska märkligt att Guillous text i princip är den samma som en annan författare skrev 1907.

"Överstelöjtnant John Henry Patterson gav 1907 ut Man Eaters of Tsavo efter sina högst personliga erfarenheter som ansvarig ingenjör vid brobygget i Kenya. Pattersons berättelse om hur två lejon först tar några arbetare, sedan återkommer efter fler, hur de skapar panik i lägret och stoppar arbetet är mycket fängslande.
Så mycket märkligare, att allt detta återspeglas i detalj i Guillous två kapitel om Oscar och lejonen. Även Pattersons beskrivning av hur arbetarna snart uppfattar lejonen som onda andar, finns med." Slut citat.

Ja, så det kan gå när inte haspen är på! Hahahaha...

Ramona


Ps. Om man vill kan man redan nu förboka "Hämnaren från Tjörn" hos en bokhandlare nära dig. Adlibris, Bokus, BokiaCDON, eller annan.Ds.

Grattis, du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokborgen
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook