Senaste teve-intervjun 2015

lördag 5 maj 2012

Boy A, barn som mördar barn...

Boy A, av Jonathan Trigell och det var hans debutbok.

När det ofattbara händer att barn mördar barn letar i alla fall jag efter förklaringar. Förstod de vad de gjorde? Är skulden föräldrarnas?

I filmatiseringen av boken har det brutala mordet på något vis fått en förklaring, även om den lika gärna kunde varit en annan. Men oavsett vad det än är som utlöser mekanismerna, att barn dödar barn, får det ohyggliga konsekvenser.

Boy A växer upp innanför murarna och släpps ut som nästan vuxen man. Fick han vård i ungdomsfängelset? Det förtäljer inte storyn, men vi vet att mer eller mindre varje år mördas ett barn i Sverige av ett eller flera andra barn och varje gång står vi handfallna och fattar ingenting.

Jag kände personligen igen mig i delar av boy A:s uppväxt och det är det säkert många som gör, men jag blev inte mördare. Kunde jag ha blivit det? Ja, det tror jag nog, om jag råkat få en vän som boy A fick. När du redan är ett skadat barn är inte steget långt att skada andra. Har du inget för dig någon dag? Se den på Voddler, den är gratis och som vanligt är det britterna som vinner i längden när de gör verklighetstrogna filmer!

Ramona