Senaste teve-intervjun 2015

lördag 15 november 2014

DN, Dagens Nyheter vill inte eller vågar inte skriva fakta i asylsökandes språkanalyser ... men här är den i alla fall!

Bilden är från 1976. Jag står till höger på bilden. Vi arbetade på Vasa sjukhus som sjukvårdsbiträden.Medans en del författare inte gör annat än skriver på sina böcker, är på jippon av olika de slag, skriver kokböcker och uttalar sig om smink, kläder och sina barn, är jag intresserad av människor, samhället, politik och historia.

Därför hittar man inte kakrecept, modekläder, smink, senaste frisyrerna i någon större utsträckning på min blogg. Mitt absolut största intresse är hur människor har det, hur de mår och hur de klarar sig igenom det alltmer tuffa livet. Främst är jag intresserad av de som bor i Sverige därefter grannländerna och sist övriga Europa och världen.

I dagarna visade Uppdrag Granskning på SVT ett inslag om asylsökande och språktester. Jag är fullt medveten om att på en timma ryms inte allt. Men en del av en viktig sanning borde dock ha funnits med.

Dagens Nyheter hade en artikel av journalisten Amanda Björkman som du kan läsa här: 

En f.d. anställd på Migrationsverket försökte sig på att få in en replik på DN med den här artikeln. Anders Thomas har arbetat som migga i åtta år på Migrationsverket- ( ordet migga är det som Merith Wager använder sig av på sin blogg, som en förkortning av de anställda tjänstemännen på Migrationsverket)

Här är ett kort utdrag ur artikeln där Anders Thomas vänder sig till journalisten Amanda Björk men inte fick in sin replik i DN för att de antingen inte vill eller vågar skriva fakta i asylärenden. Under utdraget kan du som vill klicka på länken till Merith Wagers blogg och läsa hela inlägget.

"
Hej Amanda!
Jag har inte sett Uppdrag granskning om detta, så jag kan inte uttala mig om programmet, jag nöjer mig med att bemöta din text som jag just läste i DN. Jag upptäckte att du glömde bort att ta med ett par saker, det kan ju bero på att du endast skriver om vad som tydligen framkom i programmet Uppdrag granskning och inte för att du har letat reda på fakta själv.
Jag har arbetat på Migrationsverket i åtta år, de flesta av dem inom asylprövning och jag har gjort hundratals utredningar och har många gånger använt språkanalys som ett verktyg för att fastställa den sökandes ursprung. Eller snarare var de inte kommer ifrån."

Här är inlägget i sin helhet!


I min värld anser jag att all fakta som finns ska läggas fram ... inte bara det som passar in i en världsbild som skapas av journalister. En värld som alltför många inte känner igen sig i. Kanske inte så konstigt att gammelmedia tappar läsare och avskedar journalister i parti och minut. 

Ramona