Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 15 mars 2012

Arkeologer lever i dåtid och vi i nutid. Hur ska vi mötas?

Visst ser det läskigt ut! Som ur en Hitchcock film... men detta är en gammal begravningsplats på Gamlestadstorget i Göteborg, där de tänker bygga nytt.

Arkeologer gräver i förgången tid, vi andra använder moderna maskiner och gräver för framtiden. Hur ska vi som lever i nuet möta gårdagens människor.

Idag finns en mängd museiföremål från svunnen tid och ett fåtal människor fascineras av detta. Jag har, som hundratusentals andra, när jag gick i skolan vandrat runt på museum av olika slag. Visst, det är intressant med saker från 1400-talet och andra århundraden. Dessvärre kan vi som lever i nuet inte leva av det som en gång varit. Idag är vi drygt två miljoner fler människor i Sverige än vad vi var på 1970-talet, så fort går det. Få av dessa vill bo på små orter i Norrland, de flesta vill söka lyckan i storstäderna och där finns det inte tillräckligt med bostäder. Alltså måste det byggas fler. Det kallas förtätning. Då ryker gamla gravplatser och annat som arkeologer vill bevara. Hela jordgloben är egentligen en enda våt dröm för arkeologer och jag är tacksam för deras arbete, historia är intressant. Att däremot bevara allt som är från svunnen tid tror inte jag är möjligt.

För om man ser till historien är den glasklar och lika klart är att människan inte lärt sig ett smack av den. I stället upprepar vi konstant samma misstag hela tiden. Kanske är det då bättre att gräva ner de dåliga erfarenheterna och bygga nytt, eller?

RamonaPs. Om man vill kan man redan nu förboka "Hämnaren från Tjörn" hos en bokhandlare nära dig. Adlibris, Bokus, BokiaCDON, eller annan.Ds.

Grattis, du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokborgen
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook