Senaste teve-intervjun 2015

lördag 13 oktober 2012

Nyckeln till framgång? Erfolgreich? Ge aldrig upp!


För många år sedan översatte jag en författares bok från tyska till svenska. Jag fick uppdraget av förlaget Axplock, som gav ut min första deckare, som jag sedan omarbetade ( 1:a upplagan innehöll syftningsfel, uruselt språk, allt detta som Axplock lovade hjälpa till med och som föll platt). Jag blev arg, besviken och därför startade jag ett eget förlag, som numera är ett aktiebolag. 

Meningen från början var att Axplock även skulle ge ut deckare nummer två, och som en slags byteshandel skulle jag översätta Ulrich Jannerts bok, som nu finns ute. Men det märkliga är att på Adlibris finns bara titeln, ingen omslagsbild och inte författarnamnet, enbart förlagets namn. Om man Googlar hittar man boken att köpa enbart på Adlibris.  Skumt att de inte lämnat ut boken till försäljning på fler ställen. Kanske för att jag aldrig fick betalt för min översättning och kanske för att Ulrich Jannert fått betala för översättningen till Axplock. Ja, den som vet är naturligtvis ansvarig på Axplock!

Författarens namn är Ulrich Jannert, civilekonom, studerat företagsverksamhet i Göttingen och ekonomi i Adelaide i Australien. Efter fler års olika chefpositioner i kalkylerande strategi och controlling i Chile, Ecuador och Tyskland, är Jannert idag konsult och instruktör inom kalkylerande företagsledning, strategi och affärsutveckling.

I boken som döpts till "Framgång är ingen slump" finns en berättelse om just de där grodorna, som jag lagt in en video på. Den är fyra minuter lång.

Och för att göra historien kort hamnar grodorna i en spann med rå mjölk och kan inte ta sig upp igen. Spannens innandöme är alltför halt. I början hoppar båda grodorna och anstränger sig, men till slut ger den ena grodan upp. Den andra tänker i stället: Jag ska hoppa tills jag kollapsar. Hoppa tills att jag dör. Innan dess ger jag inte upp! Och när grodan näst intill är medvetslös upptäcker den till sin förvåning att allt hoppande omvandlat mjölken till smör på vilken grodan kan ta sats och hoppa ur spannen. Kontentan blir: Ge aldrig upp!

Och det ironiska med detta är, att tack vare Axplocks urusla beteende mot mig som novis författare, novis inom allt som stavades bokbranschen blev jag arg och min ilska gav mig energi. Precis som grodan gav jag inte upp!

Ps. Jag har fortfarande kvar min översättning, bara så ni vet! Ds.


Ha en skön och kul lördag!

Ramona