Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 15 augusti 2013

Ingmar Bergman hade oändlig makt inom filmbranschen och kvinnorna föll som käglor.

Det har kommit fram att författaren Thomas Sjöberg, en av tre författare bakom " Den ofrivillige monarken" nu har skrivit en bok om Sveriges största ( enligt kulturkoftorna) regissör genom tiderna.

Boken: Ingmar Bergman en berättelse om kärlek, sex och svek.
Lind & Co

När Ingmar Bergman, författare, film- och teaterregissör, teaterchef, och manusförfattare ( född 14 juli 1918, avliden 30 juli 2007) härjade och skapade filmer såg Sverige annorlunda ut. Inspirationen till hans första filmatiserade manus Hets (1944) kom från hans tid i Palmgrenska skolan.

Sveriges Televisons första officiella sändning startade 1956 och det fanns en enda kanal fram till 1969 då kanal 2 kom till.

 
Jag minns en man Billy Butt, stor skivbolagsdirektör med makt på 1990-talet, och aptit på kvinnor. 1993 åtalades han för flera fall av våldtäkt, fick efter flera turer fem års fängelse. I efterhand har flera av kvinnorna, som anklagade honom för våldtäkt, skrivit friande brev, men trots detta har han än idag, efter många försök, inte fått resning i HD.

Finns det liknelser mellan Billy Butts beteende och Ingmar Bergmans? Ja, det tycker jag. Men Billy Butt hade inte samma fingertoppskänsla som Ingmar Bergman.

Om du på den tiden var en ung vacker kvinna med drömmar om att få spela teater kanske till och med inneha den kvinnliga huvudrollen i en film eller teateruppsättning var det Ingmar Bergman som höll i dirigentpinnen. Så vad hade du att välja på? En intensiv uppvaktning, ett eller flera besök i sängen och rollen var din. Få tackade nog nej till det och de som hamnade där vill nog inte erkänna det idag.

Billy Butt kanske lovade unga vackra flickor en skivinspelning och med den tanken i bakhuvudet, drömmarna om att bli en stor sångstjärna, tja, då var kanske inte steget långt från att tumla runt i bädden med Billy oavsett om han var bra i sängen eller inte.

Men i branscher där det fanns få aktörer och som styrdes helt och hållet av män, var det svårt för unga kvinnor att få in en fot om de inte gick med på ett och annat. Idag är det bättre, men av vad jag läst och hört finns det fortfarande rika gubbar med makt som utnyttjar detta gentemot drömmande vackra unga flickor och pojkar också för den delen.

Vad tyckte jag själv om Ingmar Bergman som regissör och filmmakare? Jag har sett " Det sjunde inseglet, och utan Nils Poppes medverkan hade jag stängt av. Jag har sett Viskningar och rop, kom ut ur biografen och undrade vad i all världen jag hade sett för något? Fanny och Alexander var däremot en mycket bra, intressant och underhållande film. Scener ur ett äktenskap, nja, jag orkar inte med skrik och gap, hade för mycket av det under min uppväxt. Den första filmen "Hets" var obehaglig men också bra.

Vad jag däremot alltid har sagt om Ingmar Bergman och vidhåller än idag är att han var mycket smart. I stället för att ligga på en divan hos en svindyr psykolog eller psykiatriker, och ösa ur sig all sin smärta och ångest skapade han filmer och teateruppsättningar, fick betalt och blev hyllad. Mycket begåvat!

Jag tror inte att det någonsin mer kommer en ny Ingmar Bergman eller andra som varit giganter i flera decennier och anledningen är att utbudet och världen ser totalt annorlunda ut idag mot för femtio år sedan. Det väller ut nya stjärnor i parti och minut och tre år senare minns folk knappt deras namn. Alla dessa program som söker stjärnor,sångartister, begåvningar av alla de slag. En del lyckas, är i rampljuset i några år, andra håller sig kvar i ett tiotal år,men sedan försvinner de för att nya unga tar platsen.

Det positiva med den nya tiden är att idag har kvinnor i Sverige betydligt mer makt över rollbesättningarna i en film eller teater, men trots detta har vi lång väg kvar innan vi når fullständig jämställdhet.

Ramona