Senaste teve-intervjun 2015

fredag 24 februari 2012

Val av president är aldrig ett folkets val!

En kunglig Estelle är född och som ett brev på posten skriver vissa journalister genast längre och kortare inlägg om hur odemokratiskt det är med monarki och hur fantastiskt demokratiskt det är med en president, vald av folket.

Snacka om att ljuga sig blåa!

Karl Henrik Sax som är redaktör för ledarsidan i GT "Låt prinsessan slippa tronen". borde ha klippt bort den artikeln!

Först och främst är en president aldrig vald av folket. Det är lektion nummer ett. I Sverige har vi för närvarande åtta partier i riksdagen, inte ens de är valda av folket!

Så här ser demokratin ut i Sverige:

För att överhuvudtaget kunna påverka någonting inom politiken måste du tillhöra ett parti. Alltså bli medlem mot en viss kostnad. Du kan inte vara medlem i alla partier. Säg att du väljer att bli medlem i Centerpartiet, då får du kallelser till medlemsmöten. Där kan du göra din röst hörd, men inte för högt och inte för ofta. Det sitter redan en hel drös av äldre medlemmar som vässat klorna i åratal för att få in en fot i en nämnd eller till riksdagen. I partiet väljs en grupp som kallas valberedningen och de i sin tur samråder med en klick för att se ut vilka som "passar" till att bli nominerade. När de nominerade är klara skickas listan ut till medlemmarna som röstar. Att en nominerad får flest röster betyder INTE att denne sätts på valbar plats. Demokrati?

När väl listan med riksdagsnamnen är på plats och valsedeln är i din hand, kanske du kryssar eller låter bli. Valfritt. Den centerpartist som vill kan bedriva valturné och till detta krävs pengar. Den med mest pengar har störst chans att komma in. Demokratiskt?

Så även om du är medlem i Centerpartiet är det inte alls säkert att den som du röstat på ens kommer i närheten av en riksdagsplats. Likadant är det inom alla partier.

Nu till ett presidentval. Samma procedur, men nu med utvalda partimedlemmar som bestämmer, inte folket. Och samma sak med kampanjen: Den med mest pengar har störst chans att göra sin lekamen synlig och sin röst hörd. Är det ett folkets val?

Om jag skulle anse ett val av president för demokratiskt finns bara en möjlighet. Det är att alla röstberättigade svenskar fick namnge en person ur vilket parti som helst eller en opolitisk person och därefter skulle de personer som fått flest röster ha en ny röstningsomgång tills en person hade flest röster. Det är det närmaste demokrati jag kan tänka mig. Dithän kanske vi kommer någon gång. Men än är vi ljusår ifrån...

För mig är detta evinnerliga tjat, att monarki är odemokratiskt och att republik med val av president demokratiskt, så fundamentalt blåljug att jag inte fattar att någon går på det! Dessutom kommer dessa republikaner dragandes med något så urbota korkat som att det skulle bli billigare! Hur många pensionerade politiker har vi redan idag att försörja? Vad kostar de?

En president kostar massor, är av ett politiskt parti, ska avgå, det kommer en ny, kostar lika mycket och så rullar det på. Alla skuggpresidenter ska fortsätta leva livet och vi skattebetalare får stå för notan. Vad får vi i gengäld? Inte ett skit som jag ser det! I den övriga världen ses ett land med monarki som något fint. Något beundransvärt! Vi har anrika slott, vi har historia! Inte presidenter med fåniga historier!

Ramona

PS. Just nu är det kanonbra rea-priser på nätbokhandlarnas sidor av förlagets samtliga E-böcker och Mp3!DS.
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel