Senaste teve-intervjun 2015

lördag 6 mars 2010

Jag ska köpa Bonniers. Kontant!

Första året jag startade anomaR förlag, 2006, anmälde vi oss (min man hjälper mig, han är bl.a. räknenissen) till Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.

Vi tog det som kallas budgetalternativet. Glada i hågen staplade vi böcker och jag ska ärligt säga, vi hade inte den blekaste aaaaaning om vad det ville säga att ge sig in i bokbranschen.

Visst, mitt cv är fyllt av kunskap, min mans likaså. Han drev bland annat Backa Bowling i trettio år, och vadå då, man måste våga för att vinna, var vårt motto.

Samma dag som bokmässan startade fick jag telefonsamtal från TV4 Göteborg. Kunde jag tänka mig att vara med i TV? Kunde jag tänka mig det? Jag ville inget hellre! Syns jag, så finns jag!

Bland många frågor som jag fick av programledaren från TV4, lät en ungefär så här: Vad är dina planer med förlaget? Mitt svar: Jag ska köpa Bonniers, kontant!

Nu snart fyra år senare, kan jag skratta halvt ihjäl mig när jag tänker på svaret jag gav. Värdet på Bonniers är miljarder och åter miljarder, därför är en sedelpress enda alternativet!

Jag vet numera vilket enormt hårt arbete som ligger bakom varje bok, och det har gjort mig rik på erfarenhet, men inte på pengar. I det nya numret av Svensk Bokhandel, utmärkt tidning för oss i branschen, frågar chefredaktören Lasse Winkler, apropå Bonniers köp av Pocketgrossisten "och kanske, kanske inte inleder samtal med den enda konkurrenten Pocketstället (läs mer på sidan 7) är det dags att fundera över omvärldens reaktioner". Lasse Winkler avslutar sin ledare med: Så varför är ni alla så tysta?

Svaret är faktiskt ganska enkelt: Pengar ger makt, ju mer pengar desto mer makt, Bonniers har sakta men säkert utvidgat sitt imperium och därmed blivit störst på bok- och mediemarknaden.

Och jag ska ärligt säga: Kom Bonniers med ett bud till mig, skulle jag inte säga blankt Nej, inte heller skrika Ja, men däremot noga tänka igenom det. Allt har ett pris, frågan är bara vem som har råd att betala?

Om jag skulle få samma fråga idag, som för fyra år sedan, skulle mitt svar ha blivit: Jag ska köpa Bonniers! Går det bra om jag skriver ut en check?

Ramona


Har du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares REA REA erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON