Senaste teve-intervjun 2015

måndag 28 september 2015

Därför säger anomaR Förlag AB Tack och adjö till Bok & Biblioteksmässan efter nio år

Jo, det är sant! Vi har varit med i nio år och det har varit både roligt och arbetsamt. Den största orsaken till att vi inte tänker vara med längre är att min kropp är slut, men det finns fler orsaker. Min rygg och höft protesterar å det grövsta och när man har ont från det att man vaknar till att man äntligen somnar, så blir det alltför jobbigt.

Bokmässan 2010 med vårt lik under bordet.
Från första gången som vi var med, 2007, och hade en budgetmonter blev det en spännande resa. Jag fick vara med i TV4:s lokalsändning och fick frågan vad hade du tänkt dig med förlaget? Jag svarade glatt och naivt: Köpa Bonniers kontant!

Då visste jag ingenting om den här branschen, vilket jag gör idag, om än inte på långa vägar allt.

Bokmässan har också förändrats under dessa år. Och inte till det bättre som vi ser det. Redan för sex år sedan, 2009, befann vi oss med vår monter plötsligt i bibelbältet. Vi var omringade av olika religiösa samfund, som också hade högtalare och med den blev det en högröstad pratstund för de redan saliga.
De två senaste åren, inkluderat detta år, har även islamisterna gjort entré på bokmässan. De säljer inte böcker men försöker sälja in sitt religiösa budskap, och i år med en dundrande högtalare strax bakom vår monter.

Även servicen för oss utställare har försämrats genom åren, detta trots att priset per kvadratmeter konstant har höjts. I loungen på Service Center hade vi från början kakor, juice och till och med bullar till kaffet! Detta är borta sedan flera år tillbaka. Numera står det en skylt att vi kan köpa varorna i restaurangen vägg i vägg med Service Center. Och även i restaurangen är det dålig service. Som utställare kan du komma in till din monter redan från klockan 08.00, men du kan inte köpa en enda kaka, bulle eller smörgås förrän klockan nio, trots att personalen redan lagt ut varorna och är på plats.

Och sedan kommer vi till det sämsta av det sämsta: Antal toaletter! Förra året hade vi för första gången någonsin två baja-maja bussar som stod uppställda i närheten av entrén i riktning Scandinavium. Detta gjorde att man aldrig behövde stå i kö i mer än någon minut. I år var bussarna borta! Och det vanliga utbudet av toaletter än en katastrof! Vi som utställare har FYRA toaletter inne på Service Center. Ett skämt!

Varje år, utom i år, fick vi varje morgon en flyers som låg i montern, och den berättade om gårdagens publiksiffra. I år ingenting!

Varje år, utom i år, har det också varit något som kallats för "Pressnatta" på onsdagen innan mässan, där temat för bokmässan har stått för maten och underhållningen. Från första början var SVT där och filmade och intervjuade, även GT, men några år senare försvann media upp till Park Avenue, där de troligen blev inbjudna av Bonniers med flera, som vi hörde ryktesvägen. Varför det blev så här? Ingen aning. Men i år kallades detta jippo för "Mingellounge", och då avstod vi, eftersom som jag avskyr och klarar inte av att gå och äta! Biljetterna till detta jippot har legat kring dryga 400:- per person.

Nästa år får Stockholm också sin egen bokmässa som kommer att gå av stapeln den 15-16 april. Och min magkänsla säger mig att den kommer att utökas och flyttas från Göteborg. Varför? Jo, för att bokmässan i Göteborg har blivit allt mindre bok ... och alltmer ett plockepinn! Alldeles för mycket som inte har något att göra med böcker har blandats in och alltfler utställare står i sina montrar och pladdrar med högtalare, vilket är vansinnigt störande om man som utställare sitter mitt i allt det här, dag ut och dag in. Tror faktiskt att även besökare störs, även om de kan gå förbi, men dessvärre blir det inte många meter förrän de stöter på nästa talare ...

Dessutom har många förlag problem att få det hela att gå runt eller till och med få vinst. De flesta stora förlag har sin hemvist i Stockholm och med hotell, traktamente för personal osv. blir kostnaden ganska stor. Det ska säljas mycket böcker för att det ska löna sig. Vi gjorde faktiskt vårt bästa resultat i år, vilket var glädjande, därför lämnar vi med flaggan i topp! Vi vill också tacka alla våra besökare, gamla som nya, för allt ni har givit oss i form av beröm, glädje, kärlek och uppmuntran. Utan er hade ingenting varit möjligt! Tack för alla dessa fina år!

Vi vill också tacka Anna Falck, Vd för bokmässan, hon har alltid varit tillmötesgående.

Här nedan ett antal bilder från de år som varit.Så här såg inte montern ut dagen efter, då kom vi på att det var bättre förr!
Anna Falck och jag.
Thommy och året var 2012
Deckarförfattare Anna Jansson med make
Joakim Kronér och hans bror Lasse, Mia och jag.
Marie-Louise och Mia
Thommy och jag
Mia och jag

Joakim, jag, Lasse och Mia som en gång var skolkamrater

Paul Ronge och jag
Thommy
Mia, jag och Reine Brynolfsson
Ett stort tack till de bästa personerna som finns i Sverige, våra poliser!Tack till Bonniers förlag, som för fem år sedan kastade fem av dessa pappbokboxar, som vi återanvände fram tills det här året, då de åkte i sopcontainern väl använda!
Och här sitter Thommy för sista gången och fyller i papper till Förlagssystem som hämtar de överblivna böckerna.


2016 års verklighetsbaserade deckare som väntas utkomma i april-maj. 


Jag fick också ett fantastiskt upplyftande samtal igår kväll. Ett samtal som gjorde mig mycket glad. Det var en äldre dam, Berit, i åttioårs åldern som ville tacka mig för att jag förgyllde hennes liv med mina deckare, som var så bra, så bra så ... och hon ville veta om det kom en ny nästa år, vilket jag berättade att det gjorde.


Ps. Tro inte att ni blir av med oss! Vi fortsätter med förlaget, bara utan att deltaga i bokmässan. Och dessutom kommer jag att besöka bibliotek runt om i landet, där alla som vill får chansen att lyssna och ställa frågor till mig och köpa mina senaste böcker. Så vill du ha besök av mig, knacka på hos ditt bibliotek och önska min närvaro! Vi kommer att dyka upp där du minst anar det! Ds. 


Ramona


Och en uppdatering med tanke på diskussionerna om att förbjuda Nya Tider. Är det något alla beslutsfattare behöver läsa in sig på är det islam. Det går inte att vi har så okunniga människor ute i landet som bestämmer ditten och datten och inte har en aning om vad islam och Koranen står för. Det måste till bättring och det måste till NU!

Här kan du i Göteborgs Posten läsa om vad vi fick stå ut med förra året, slipper i år, men som alla andra tvingas konfronteras med under mässdagarna, och de flesta har inte en aning om att budskapet islamisterna säljer är rent hat. I stället anordnas en diskussion med ett gäng ointellektuella som på söndagen ska diskutera förfarandet av Nya Tider ... när de i stället borde diskutera islamismens framtåg i Sverige. Men det vågar de inte ...