Senaste teve-intervjun 2015

måndag 17 februari 2014

Blivande hundägare? Har du valt en tik? Då kan den här informationen vara bra att få!

På bilden är vår schäfertik Lina nio veckor, född den 2 februari 2006.

Idag var vi hos veterinären 14 dagar efter att Lina genomgått en kastrering för att ta stygnen. Hon hade fått livmoderinflammation efter senaste löpet. Slickade sig hysteriskt i underlivet och vi kände en frän lukt.

När jag såg att det rann en brunaktig vätska ur hennes underliv tog vi genast kontakt med veterinären och det blev operation omedelbart.

I samband med operationen upptäcktes att Lina hade knölar vid två av sina tio juvrar. Runt en av juvrarna finns tumörer som känns likt grus. Kring den andra var det mer som en liten brysselkål. Då Lina är en långhårig schäfer har inte jag eller någon annan lagt märke till att juvrarna förändrats i storlek.

Det vi fick veta av veterinären var följande: Antingen opererar man bort juvrarna och med det följer en hel del hud. Det är en smärtsam operation. Betydligt mer smärtsam än den hon nyss har gjort. Därefter följer man upp detta med en patalogisk undersökning för att se om de är elakartade eller inte. Om inte ja, då lever Lina vidare efter konvalescensen, är de elakartade kan man göra ytterligare en operation och ja, den är än värre än den förra och trots det kan det gå illa.
Så veterinärens råd till oss och som vi tacksamt tog emot var följande: Gå hem och kolla juvrarna under en månads tid, tycker ni att de vuxit ta då ett beslut om hur ni vill göra. Operation eller inte.

Så nu kommer vi att följa juvrarna och hoppas att de inte förändras. Annars måste vi ta beslutet.

Det som vi inte visste var att om vi hade kastrerat Lina innan hennes första löp hade inget av detta hänt. Och det hade varit bra att fått veta det eftersom det är ganska vanligt att tikar får just antingen livmoderinflammationer eller/och tumörer i juvrarna. Dessutom oftare om man använder sig av hund- p-piller. Så har man inte tänkt sig att använda sin hund till avel eller hundustställningar utan bara som familjehund och det är en tik kan detta vara mycket bra information.

Lina är vår andra schäfertik och vår första levde i tio och ett halvt år och dog enligt den veterinären av en hjärtinfarkt. Men som sagt det är inte fel med informationen att man kan kastrera sin tik innan första löpet och slippa framtida lidande. Här är en länk om just juvertumör på hund.     

Nu håller vi tummarna och önskar oss en glad och frisk hund i minst fyra år till!

 
På bilden leker Lina med Gustaf en tidigare granne på Tjörn. Fotot är från 2009-07-19 och det är så här vi vill att Lina ska ha det och må bra.
 
Ramona