Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 4 juni 2014

Krigsskadade människor blir inte friska bara för att fåglarna kvittrar och gräset är grönt!

Jag vet inte vad svenska myndigheter har för hjälp för de traumatiserade människor som har kommit, är på väg eller redan varit i Sverige några år.

Men om de inte får den hjälp de behöver när de väl ber om den kommer det inte att bli roligt för någon.

Att uppleva ett krig, och då menar jag inte på film, påverkar inte bara dem som varit mitt i kriget och sett förödelsen utan också deras barn.

Vi läser och ser på nyheter om hur män ( det är oftast män som krigar) efter avslutad krigstjänstgöring blir massmördare. Detta hände efter kriget i Vietnam, efter Irak och nu också efter tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan.

Jag har sett många dokumentärer om det här och det är fullt begripligt att människor som aldrig varit i närheten ens kan föreställa sig hur detta påverkar människan själ.

Att sitta vid köksbordet, äta frukost och se på teve om vad som händer ute i världen, tröttna på blod och förintelse och byta kanal är inte vad de som befinner sig mitt kaoset kan göra.

Den människa man vinkade av för tjänstgöring i ett krig är inte samma person man möter för att hälsa välkommen hem igen.

Jag hoppas för allas skull att svenska myndigheter är beredda på och har resurserna för att hjälpa när det är så dags.
På bilden en Irak veteran som led av PTSD och till slut dödades av amerikansk polis. Här kan du klicka för att läsa om honom. 

Och då är USA ett land som har lång erfarenhet av hemkomna krigsskadade soldater. Har vi det i Sverige?

Ramona