Senaste teve-intervjun 2015

måndag 31 december 2012

Nätet synliggör oss på gott och ont

Hur hade våra liv sett ut utan nätet? Egentligen en omöjlig fråga eftersom nätet existerar.

För egen del har och är nätet en stor hjälp för mig att nå ut. Dels med åsikter och dels med mina böcker.

Tack vare nätet har jag också hittat gamla vänner och fått massor av nya.

Visst är det tragiskt och fruktansvärt med övertramp, hat och beskyllningar som kletar ner nätet, men människor är inte bara goda eller onda.

En del journalister, sådana som kan skriva egna krönikor i rikstäckande media, blir ledsna och förbannade över att de utsätts för kritik och ibland rent hat. Men vad de kanske inte förstår är att det finns hundratusentals människor som vill vara synliga och som inte har den möjligheten att vare sig höras eller synas. Människor som inte mår så bra, som känner sig orättvist behandlade, som aldrig fått den där berömda chansen, som inte sällan politiker uttalar sig stort och brett om: Alla ska med! Alla ska få chans till bra utbildning! Ja, ni vet hur det låter...

Nätet har gett och ger oss mycket gott, men som med det mesta som är gott, drar det också med sig mindre goda ting.

Jag har inga lösningar på hur man ska få stopp på hatet, men en sak vet jag och det är att om du får kärlek och blir mottagen med respekt, finns det ingen anledning att bli hatisk.

Yttrandefrihet är inte bara en rättighet, utan också något som medför ansvar för den som brukar den.


Jag önskar alla ett gott slut och ett Gott Nytt År, och hoppas att det blir ett bra år för alla, särskilt för dem som haft det svårt.

Ramona