Senaste teve-intervjun 2015

söndag 22 november 2009

Drar bokbranschen till sig lögnare? I så fall varför?

Jag är ny inom bokbranschen och då inte bara som författare utan också som förläggare.


Mina erfarenheter från andra branscher är många: Sjukvårdsbiträde, restaurangägare, Tobakhandlare, översättare, marknadschef med flera.


Jag har slukat böcker sedan jag lärde mig läsa och var en av de första att anmäla mig till Bonniers Bokklubb på 70-talet. Ja, jag vet, stenåldern!


Mycket har förändrats sedan dess, mer än jag själv hunnit med. Däremot har en viktig sak aldrig förändrats för mig och det är att vara ärlig oavsett vilken bransch jag verkar i !


På bara tre och ett halvt år har förlaget anomaR lyckats helt otroligt bra och vi har fått hjälp av en mängd schyssta människor både utanför och inom branschen. Dessvärre har jag också förstått att det finns rötägg.


Allt handlar också som alltid om att tjäna storkovan och jag ska inte alls förneka att jag också vill att mitt förlag ska redovisa vinst för att jag ska kunna försörja mig på det. Men det finns en viss skillnad på vad man behöver!


Eftersom var och varannan kändis ska ge ut en bok, förlagen som ger ut böckerna skapa behovet att du köper dem, är det svårt att slå sig fram även om bokstäverna är aldrig så bra.


Nåja, första gången jag upptäckte bokbranschen bedrägliga beteende var i samband med Gömda skandalen och Trixa Marklund. Allvarligt talat, jag trodde aldrig att de skulle lägga locket på och ljuga ännu mer...

Under samma period kom Unni Drougge ut med sin bok: Boven i mitt liv kallas kärlek, där hon hängde ut Niclas Salomonsson som boven.


Här kan du läsa Niclas Salomonssons försvarsbrev i en artikel från SvD 30 november 2007.

Läser man den artikeln ger han en helt annan sida av Unni och hans sjuåriga förhållande.

Och nu kommer det intressanta: Niclas Salomonsson har stämt tidningen Svensk Bokhandel för förtal! Detta på grund av den här artikeln.


Målet kommer upp i Stockholms tingsrätt och pågår den 23:e, 24:e samt den 26:e november och man kan följa rapporteringen på http://www.svb.se/
Eftersom jag numera vet att bokbranschen är genomsyrad av falskhet tänker jag inte agera åklagare, advokat eller domare, det gör andra så mycket bättre! Däremot är det mycket märkligt att en person som Niclas Salomonsson, om han nu går tillväga på det här sättet i sin bana som litterär agent, som det beskrivs i artikeln, fortfarande har folk i branschen som vill göra affärer med honom?

Och varför fortsätter författarna som är i hans stall som om ingenting har hänt? Är detta också en fråga om pengar? Finns det inte längre något som ens kan stavas till moral i vårt land? Om så är fallet behöver vi inte alls längre bli förvånade över hur det ser ut i vårt samhälle!
Därför kommer nu återigen frågan: Drar bokbranschen till sig lögnare och i så fall varför?


Har skrivandet blivit en bortre parentes? Är det bara kändisskapet och de stora pengarna som lockar?Ärlighet vara längst! (eller?)

RamonaDyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet, Älskling, vi blir inte med barn låna som e-böcker, pocket eller inbunden på Sveriges samtliga bibliotek och naturligtvis även att köpa hos en bokhandlare nära dig. Läs mer om böckerna här!