Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 16 februari 2012

Klimakteriekärring! Känns ordet igen?

Idag hade Malou i Efter tio ett inslag om klimakteriet och vad man kan göra för att slippa undan svettningar, ilskna utbrott och hormonförstörelse.

Själv fick jag mens vid 11 års ålder och den plågade mig fram tills att jag fyllde 50 år.

Under perioden då jag höll på med IVF (In Vitro Fertilisering = provrörsbarn) använde jag ett nässpray som försatte mig i ett konstgjort klimakterie tillstånd. Jag minns att jag tyckte det var toppen! Jag gick ner i vikt, hade inga svettningar eller andra problem och sa:  Är det så här när man kommer i klimakteriet ser jag fram emot det!

Naturligtvis blev det inte så när jag fick det på riktigt. Vem hade väl trott något annat? Min mens försvann från en månad, mars 2006, till en annan. Hux flux borta! Och sen började helvetet!

Utan att jag ansträngde mig rann svetten från pannan och ner på ryggen. Jag som inte ens svettas i en bastu! Men, jag hade inga svettningar på nätterna, bara på morgonen, kvällen och under hela dagen. Hahaha...

Under min fruktsamma period åt jag kanske sammanlagt P-piller under två tre år och de gav mig ingen glädje alls. Jag tappade hår! Fick bröst som cementklumpar. Tappade sexlusten! Och då bytte jag till spiral, den satt inne i ett par månader innan den också hade gjort sitt!

Nåväl, efter ett tag i det förbannade klimakteriet fick jag tips om östrogen! Aha, tänkte jag, man skulle kanske prova. Sagt och gjort. Jag bad läkaren om ett recept och började knapra i mig de små pillrerna. Och så fick jag mens! Jag lusläste den medicinska beskrivningen och hittade inga biverkningar om menstruationer. Kontaktade läkaren, som glatt berättade att: Ramona, menstruationen är inte en biverkning av östrogen pillrerna det är en verkan! Jag återlämnade omedelbart pillren till Apoteket!

Diskussionen om hur farligt det är att äta P-piller och östrogen har väl mer eller mindre alltid vägts fram och tillbaka, men faktum kvarstår, läkemedelsindustrin tjänar miljarder dollar varje år på alla kvinnor runt om i världen som på ett eller annat sätt, med kemiska preparat, förhindrar graviditet eller klimakterie problem.

Fram till idag har två kvinnor, i min bekantskapskrets, avlidit i cancer. Anki, var i min ålder och Agneta var fem år yngre. Ytterligare en kvinna har utvecklat hormonell cancer efter att ha haft bröstcancer när hon var i femtio års åldern. En f.d. arbetskamrats syster avled i bröstcancer, endast 40 år gammal. Ytterligare en kvinna i min närhet fick bröstcancer och är än så länge okej.

Tror jag att P-piller och östrogen är cancerframkallande? Ja, det gör jag. Om man ser till vad kemiska preventivmedel är till för så är det att förhindra graviditet. Hur funkar dessa kemiska preventivmedel? Jo, de ska lura din kropp att tro att du är med barn och därför släpper inte äggstockarna ifrån sig några ägg. Med andra ord är din kropp konstant gravid under tiden du använder dessa kemiska preventivmedel.

När kroppen slutar med att producera ägg hamnar du i klimakteriet. Att då återigen lura kroppen i ytterligare kanske tio års tid, att tro att du är fruktbar ser inte jag som normalt!

Men som alltid är allt farligt som inte kroppen mår bra av. Om du är rökare, (som jag) kanske du utvecklar cancer. Om du äter en ostsmörgås och dricker en kopp kaffe varje dag i tio- femton år kanske du också utvecklar cancer, som en del forskare påstod en gång. Konsumentverket tillsammans med brödinstitutet hade 1976 en reklamkampanj där vi rekommenderades att äta 6-8 skivor bröd om dagen... Jaha ja... Undra hur vi sett ut om vi följt det rådet?


Trots att det med stora bokstäver står att det är Socialstyrelsen som rekommenderar , var det inte de som låg bakom kampanjen.


Så vill jag vara en klimakteriekärring? Tja, om alternativet är att käka östrogenpiller och få mens, då är jag hellre klimakteriekärring!


Ps. En idé kanske vore att låta kvinnor som lider av klimakteriet sluta arbeta och därmed slippa äta östrogen. För karlar har så vitt jag vet inte klimakteriebesvär i samma utsträckning, även om en del har liknande problem Ds.


Ramona

PS. Just nu är alla Mp3 böcker sänkta på Adlibris till 59:- ! DS.
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel