Senaste teve-intervjun 2015

måndag 20 februari 2012

Att tala klarspråk i asylärenden

På Sveriges Radio P4 Göteborg tog de upp vem som ska betala att Almö Livs på Tjörn har en vakt från ett privat vaktbolag i affären. Ägaren till ICA Almö livs, kommunen eller migrationsverket?

Ett par av de asylsökande, som bor på Tjörnbro camping sa till SR P4 Göteborg att de känner sig utpekade genom vaktens närvaro.

Förra gången det begav sig, i slutet av 2010, kom närmare 200 asylsökande på ett bräde till Tjörnbro camping. Ägaren av campingen är naturligtvis mycket belåten med att ha gäster under lågsäsong, som betalas med skattepengar. Tjörns kommun fick knappt ett dygn på sig av migrationsverket att skaffa fram platser. Mestadels kommer de asylsökande från de forna östländerna och de flesta är romer.

Jag kan mycket väl förstå att fattiga människor och särskilt romer, som är de som behandlas sämst i till exempel Rumänien, vill ha ett bättre liv och Sverige erbjuder mer än vad en rumänsk medborgare ens kan drömma om. Gratis skolgång för barn, gratis sjuk -och tandvård för barnen. Lägenhet, kläder, möbler och mat. Men allt har ett pris! Så också detta. Allt detta betalas med skattepengar. Om nu någon inte visste det.

I vilket fall så får de asylsökande på Tjörn ett kreditkort laddat med pengar så att de kan handla och eftersom den affär som ligger närmast campingen är Almö livs, och de inte har bil, promenerar de dit från campingen.

De flesta talar,förutom sitt modersmål, inte engelska, utan oftast en knagglig tyska. På Almö livs finns ett
visst antal anställda och under sommarperioderna, med stort antal sommargäster, blir det många extra anställda ungdomar. Men under lågsäsong behövs sällan eller aldrig extrapersonal, förutom under jul och nyår.

Som affärsidkare kan du inte planera anställning av personal efter migrationsverkets planering, det vore ju absurt.

Vid flertal tillfällen har det också varit problem med de asylsökandes kreditkort och då kan inte Almö livs lämna ut maten. Detta har skapat olika grader av irration från de asylsökande. En del har verbalt angripit personalen och skapat oro hos både personal och andra kunder. De asylsökande har vägrat att lämna kassan, skrikit och gapat. Och eftersom Almös personal inte är utbildade för att handskas med människor med olika former av PTSD ( Posttraumatic stress disorder) kan man lugnt säga att jag också skulle känna mig hotad om någon ställer sig upp i mitt ansikte och börjar skrika, så att jag känner vad personen ätit till frukost.


Det är inte problemfritt att ta in asylsökande, var man än placerar dem. Visst, det kanske finns undantag, så är det alltid, men att det blir problem och uppstår friktioner, när en mängd människor från olika delar av världen och Östeuropa trycks ihop på en och samma plats är inte konstigt. Att säga annat vore en lögn!

Jag förstår också att de flesta är livrädda för att säga hur det är. Detta med risk att kallas rasist, vilket jag tycker är befängt! Klart att det finns rasister, men det finns också lögnaktiga asylsökande och sådana som bara kommer hit för att utnyttja vårt generösa välfärdssystem. Att inte prata om det är också lika befängt!

Man löser som bekant inga problem om man sopar dem under mattan. Skiten växer och blir till en alldeles för stor hög som till slut synliggörs på ett eller annat sätt.

Jag tycker att hela idén med att låta människor från Östeuropa söka asyl i Västeuropa är underlig. Om vi ska få människor att må bra i de länder de kommer ifrån är det dags för EU politikerna att ta krafttag mot dessa regeringar och lyfta gubbsen i skjortkragarna.

Ingenting blir bättre av att alla fattiga människor i världen får en fristad i Sverige.


RamonaPS. Just nu är alla Mp3 böcker sänkta på Adlibris till 59:- ! DS.
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel