Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 26 april 2012

Varför jag inte tycker att kvinnor eller unga flickor ska bära slöjor!

Som barn kom jag över en bok, Tusen och en Natt, och i den läste jag den mest fascinerande berättelse om den persiske kungen Shahriâr, som inte kunde sova och ville lyssna på sagor natten igenom och när sagan på morgonen led mot sitt slut lät han avrätta sagoberätterskan varje gång solen gick upp, men så kom vesirens dotter Scheherazade och hon lyckades hålla sin berättelse vid liv och kungen i spänning och då ville han höra mer av hennes berättelse. På det sättet höll hon sig vid liv och efter 1001 nätter gifte sig kungen med Scheherazade.

Som det barn jag var förstod jag inte att sagan egentligen berättade om ett fruktansvärt förtryck av kvinnor. I min barnavärld var det ju bara en saga!

I vår värld finns tre stora religioner, judendomen, islam och katolicismen. Idag kan jag tyvärr inte se något gott i dessa religioner. Jag vet att många miljarder människor tar sin tillflykt och känner ett slags tröst och trygghet i religion, men jag ser bara maktutövande och ett kraftigt förtryck av kvinnorna.

Jag minns första gången jag såg en livslevande nunna, innan hade jag bara sett dem i amerikanska filmer, och upplevde dem som konstiga. Hur kunde man klä sig i en sådan dräkt och varför? Nu vet jag. Nunnor och munkar lever för sig själva i kloster och vill i regel inte vistas utanför dessa murar.

Judarna har funnits i Sverige sedan 1600-talet och eftersom jag själv är av judisk börd, vilket jag inte hade aning om förrän i vuxen ålder, har jag inte utövat judendomen. Orsaken till detta vet de som läst "Ändhållplats Sverige".  Judarna tillhör en minoritetsgrupp, liksom romer och samer.

Inom alla religionerna finns det människor som inte alls lever ett strikt religiöst liv, utan kallas sekulariserade. De lever ett mindre andligt och mer världsligt leverne och hur många de är från respektive religion vet jag inte.

Nu kommer jag till detta med slöjor. De finns i olika varianter, niqab, burka och som kallar jag vanlig slöja. I mina ögon spelar det ingen roll hur utsmyckade dessa slöjor är, i mina ögon är de ett sätt att förtrycka kvinnor och till och med flickor tvingas ha dem i vissa familjer, vilket jag anser är ett brott mot barnkonventionen . Få politiker vågar prata om det här. Alla är dörädda att sättas i samma fack som Sverige Demokraterna. Rädda att bli utpekade som rasister. Detta är nonsens!

Jag tror knappt jag hört en enda politisk debatt i Sverige, där det inte diskuterats jämlikhet mellan könen, men vari ligger jämlikheten i att kvinnor inom islam har slöjor? Männen bär inte niqab eller burka, männen sveper inte in sig i slöjor, döljer sitt hår och sin kropp. Varför då? Enligt de islamkännare jag lyssnat på säger de att ingenstans i Koranen finns det skrivet att kvinnor ska dölja sig andra säger att det gör det.

Personligen struntar jag i vad som står eller inte står i Koranen. Jag är uppväxt i ett land där vi anser att alla människor har lika värde, oavsett hudfärg, sexuellt tillhörighet eller religion, och upplever kvinnor och barn insvepta i slöjor av olika slag både som tragiskt och tillbakasträvande. Detta vill jag att alla politiska partier ska prata om! Hur ska vi med ena handen säga att vi vill ha jämlikhet när vi med den andra handen inte ens diskuterar religionens inverkan på kvinnor?

De ultraortodoxa judarna säger nej till: Abort och homosexualitet. Katolikerna likadant och samma med islamisterna. Vem bär barnet? Kvinnan!

Jag tycker att det är hög tid att politiker i Sverige berättar vad för slags jämlikhet vi ska i Sverige. Just nu känns det som att den är blaskig, lögnaktig och undvikande och framför allt känns det som om jämlikheten är baserad på en lögn!

Ramona