Senaste teve-intervjun 2015

fredag 10 augusti 2012

Islam religion eller ideologi?

Är islam en religion eller en ideologi? Tja, det beror på vem man frågar.

Det intressanta, oavsett vad islam är, är att runt i Europa och världen förs vettiga diskussioner i media om islam till skillnad från i Sverige.

Här är det förenat med antingen livsfara, eller att få sparken från sitt politiska uppdrag, eller ... ja, ni vet säkert vad jag menar.

Så kan det naturligtvis vara även i andra länder inom EU och så hände i Storbritannien, där kristna, ateister, judar också är rädda för både EDL, muslimer, politiker och journalister.

Sun News har här ett inlägg om en person som arbetat inom staten fläckfritt i sjutton år och nu har fått sparken, av vad jag förstår, för att det påstås att han sympatiserar med EDL. Nedan en åtta minuter lång intervju med Chris Knowles, mannen som fick sparken och som tidigare också varit ordförande för the International Civil Liberties Alliance (ICLA). Mycket intressant intervju. Fjärran ifrån de vi är vana att höra i Sverige.
 .

  

Det sägs att runt om i världen finns det cirka ( siffror från 2009 ) 1,6 miljarder muslimer varav 62 procent bor i Asien- Pacific och 3 procent i Europa. Det finns cirka 950 miljoner sunni och 130 miljoner shiamuslimer. Vad skillnaden är mellan dessa grupper vet jag inte.

Det som förvånade mig var skillnaden på öppenhet och diskussionsnivå utanför Sveriges gränser. Här nedan en debatt från Storbritannien, som påminner om den programtyp som finns i Sverige, men här håller de sig till ett ämne, ingen reklam och lugn och sans.

Här svarar mannen iklädd kaftan helt ärligt på frågan om han är för demokrati, ett rakt nej.
Han förespråkar sharia lagar och vill helst se ett Storbritannien som helt underkastar sig islam, på det sättet han vill ha det. Detta inslag är cirka 20 minuter.

Ytterligare en diskussion, men här mellan en kristen och en muslimsk man. Mannen är amerikan och arbetar som journalist för ett kristet samfund av något slag.
Klickar du på länken här kan du höra honom intervjua mannen, som i Storbritannien kallas " den mest hatade mannen". Även han är helt ärlig och öppen i sina önskningar om hur han vill att Storbritannien och resten av Europa ska se ut när alla konverterat till islam. Detta inslag är cirka 40 minuter.

En annan person, som benämns som terroristexpert från F.B.I hade undervisning om islam och han sa: Islam är inte en religion utan en ideologi! Här är det New York Times som står för artikeln och att ha lagt ut videon. Länken är här!  Också intressant att läsa kommentarerna till artikeln.

Här finns en länk av en journalist som tycker precis tvärtom: Islam är en religion inte en ideologi.
Den artikeln kan du läsa här!

Oavsett vad man tycker om islam är det i alla fall en religion som funnits i tusentals år precis som med judendomen och kristendomen. Att de alla slagits mot varandra och även inbördes. Det är inte heller någon nyhet.

Min personliga uppfattning är att islam känns väldigt gammaldags. Det är som om tiden stått still sedan den religionen kom till världen. Medan katolikerna, kristna och judar, som är sekulariserade sedan länge, utvecklats inom sin religion har de muslimska länderna, framför allt de som finns i Mellanöstern vuxit fast i Koranen och förstärkt dess innehåll.

Minns Ecce Homo utställningen av Elisabeth Ohlson Wallin, vilket liv det blev på en del, men de flesta av oss tyckte att det var väl okej att göra konst av Jesus omgiven av bögar. Inget att förfasa sig över. Så långt har vi i alla fall kommit vad det gäller religion. Tänk bara tanken på hur det såg ut i Sverige för femtio år sedan? Kvinnliga präster? Kvinnliga poliser? Homosexuella präster? Nej, just det! Varje framsteg har tagit tid, hundratals säkert tusentals artiklar och diskussioner har fört oss framåt, inte bakåt. Nu känns det som att vi är tillbaka på ruta ett igen. Om Islam är en religion och om vi inte diskuterar vad som är bra eller dåligt inom den religionen är vi alla illa ute. Då växer hatet och då kan det explodera i vansinnes dåd. Ta exempelvis sharia lagar. Hur många vet vad det är? Hur de tillämpas? Vill vi ha olika sharia lagar i Sverige? Om inte, borde vi kanske förklara varför vi inte vill ha det. Inte med fula ord eller angrepp, utan berätta vad det innebär att ha sharia lagar och varför vår lag är bättre. Idag sitter en journalistkår och darrar av bara tanken på att kritisera islam och jag undrar varför? Det gick ju bra att kritisera kristendomen. Så kom igen nu! Gör Sverige till ett öppet diskussionsland om allt!

Ramona