Senaste teve-intervjun 2015

måndag 30 maj 2011

Nu finns Ändhållplats Sverige för bevakning.

Men innan du bestämmer dig för att du vill lägga in en bevakning och läser boken, vill jag berätta varför jag skrev den. Det handlar inte om hämnd och inte om ilska. Min önskan med boken var att få reda på sanningen om min familj.

Det har gjort väldigt ont i mig att skriva ÄS. Inte som att skriva deckare, vilka har varit en slags terapi i stället. Jag har också kluvna känslor av hur jag ska tackla mottagandet. Vill jag synas eller vill jag inte synas. Det är en fråga som jag ofta ställer till mig själv. Det sägs att det i varje människa bor en exebitionist och ja, det tror jag också.

Däremot vet jag att som barn tvingades jag göra mig osynlig för att överleva och ändå blev jag nästan ihjälslagen. Jag har inte heller skrivit ÄS för att folk ska tycka synd om mig, mer för att jag hoppas att barn i liknande situationer och myndigheter som arbetar med barn ska få hjälp i sin arbetssituation. Och inte bara myndigheter och barn i Sverige, eftersom boken också kommer att översättas till tyska och engelska.

Jag har också förstått att glädje och lycka är ögonblick, medan sorgen är evig på ett sätt som ibland kan förgöra människor och därmed förstöra för de närmaste. Hur bearbeta sorg är individuellt, en del har egna verktyg, en del behöver låna andras. Ändhållplats Sverige är, hoppas jag, också mitt sätt att äntligen kliva av och ta en annan väg, en ny outforskad väg, en väg som förhoppningsvis ska ge mig det lugn jag så hett efterlängtat.

Ramona

Beskrivning:

Ändhållplats Sverige är en självbiografi och faktabok av Ramona Fransson. Boken är indelad i tre delar och börjar med berättelsen om fadern som var av judisk börd, född i Warszawa 1916. Del två handlar om hur modern född katolik i Rostock 1933 upplevde andra världskriget och flydde till Sverige, där de senare möttes. Del tre berättar om den brutala uppväxten med både fysisk och psykisk misshandel från fadern sida.När Ramona fyllde åtta år började faderns bäste vän, ryssen Vasilij, utsätta henne upprepade gånger för sexuella övergrepp och än idag är det ett frågetecken hur detta kunde ske, då fadern alltid var hemma när det hände.
Till slut blev livet outhärdligt och vid femton års ålder flydde Ramona hemmet.

Det här är en rak och tuff berättelse om utanförskapet i dåtidens Sverige, och dessvärre har det fortfarande i mångt och mycket inte förbättrats för barn till föräldrar som flyr krigets fasor.


Nedan kan du lägga in om bevakning av Ändhållplats Sverige, som släpps i september lagom till Bok & Biblioteksmässan.

Adlibris
Bokus
CDON


Ps. Än så länge har inte alla näthandlare lagt in om bevakning, men de kommer. Boken kommer också som Mp3, direktnedladdning, inläst av mig, omkring två veckor efter bokmässans slut.Ds.