Senaste teve-intervjun 2015

måndag 16 augusti 2010

Justice for all - Rättvisa för alla. Oskyldigt dömd är resultatet om inte det går.

I går kväll visade TV4 Fakta en skakande dokumentär: Livstidsdömd och oskyldig. Den visade att det amerikanska rättssystemet är allt annat än rättvist. Det är en livsfara för vilken amerikanare som helst.

I olika delstater finns olika regler för de som dömts och suttit oskyldiga. Florida betalar inte en spänn i skadestånd. Där gömmer sig de ansvariga bakom lagar och paragrafer. Jag kan inte tänka mig hur det skulle kännas att sitta oskyldigt dömd för ett brott jag vet att jag inte begått.

I dokumentären var det män som dömts mot sitt nekande för våldtäkter, misshandel och rån. En av många män Dennis Maher satt i 19 år. En annan Wilton Dedge satt från 1982 till 2003 oskyldigt dömd. I dokumentären presenterades också en organisation som hjälper alla dessa tusentals feldömda. De heter The innocenceprojekt. Där arbetar de flesta ideellt.

Dokumentären pågick i flera timmar och under tiden som jag satt där och gnisslade tänder kom jag ihåg filmen som jag sett i slutet av 70-talet. Huvudrollen i filmen "Justice for all" spelades av en skådespelare som på den tiden inte var så känd, men sedemera blev en världskändis, Al Pacino.

Jag trodde inte att "Justice for all" speglade det verkliga rättssystemet i USA. Jag trodde det var påhittat! Nu först begriper jag hur sann filmen är. Nedan är ett kort klipp ur filmen där man inser vilken kolossal talang Al Pacino skulle bli. Han spelar juristen och ska försvara de som inte har medel att betala själva. Har du inte sett filmen rekommenderar jag den å de varmaste. Den finns fortfarande att köpa!Det som är ruttet i ett system måste bort. De ansvariga kan inte sitta på sina feta arslen och bortse från att de gjort fel. Denna feghet att erkänna, be om ursäkt tycks inte vara en amerikansk åkomma, den finns även i Sverige och som en i dokumentären uttryckte det: När man ser orättvisa måste man bekämpa den!
Jag håller med!

Ramona

P.s Jag hoppas att TV4 Fakta visar dokumentären "Livstidsdömd och oskyldig" i repris eller varför inte i TV4?  Jag beställde filmen från CDON idag, klarade inte av att INTE se den igen, Justice for all! D.s

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!
Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib
Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON