Senaste teve-intervjun 2015

fredag 21 maj 2010

En recension kan vara som en het underbar sommardag!


Som den fåfänga person jag är Googlar jag då och då på mitt namn och häromdagen hoppade jag högt. En superbra recension!

Jag har fått min del av recensioner och är glad över de recensioner jag fått, även de som inte varit femmor, all reklam är bra som Skara-Bert säger. BTJ, som är förkortningen av Bibliotek tjänst är den enda inrättningen i Sverige som recenserar samtliga nyutgivna böcker. De har tusen lektörer som recenserar 14 000 titlar per år. Är recensionen bra eller till och med mycket bra betyder det att bibliotek runt om i Sverige köper in boken och det betyder att ett litet förlag kan klara ytterligare en utgivning.

Ärligt talat har mina deckare fått hyfsade recensioner av bibliotek tjänst, men recension av Mord i Skärhamn blev jag till och med så förbannad över att jag överklagade, vilket man har tillåtelse att göra. Jag är inte ensam om att överklaga. Förra året överklagade 22 författare sina recensioner, men jag var inte en av dem.

Jag var inte direkt snäll i mitt överklagande. Jag uttryckte mig ungefär så här: Har lektören fallit i koma över sitt morgon te? Ja, jag vet... Boken det gällde var Mord i Skärhamn som inte togs emot med applåder, snarare tvärtom.

Men när jag Googlade häromdagen var det just Mord i Skärhamn som en tjej hade lyft upp och det var en recension som fick mig att tjuta av glädje. Så här lyder den:

Mord i Skärhamn är den tredje boken i serien med spaningschefen Greger Thulin och hans team i huvudrollerna. Som vanligt läser jag alltså böckerna i fel ordning. Som så ofta gör det inte så mycket då författarna brukar vara duktiga på att fylla i eventuella luckor genom väl utvalda och väldoserade flashbacks. Fransson är inget undantag. Naturligtvis räcker dessa inte till för att skapa en fullständig bild över vad karaktärerna bär med sig i bagaget, men det räcker gott och väl för att man ska kunna ta till sig historien på ett bra sätt. Dessutom skapar det ju en nyfikenhet att få lära känna karaktärerna ända från grunden, vilket i sin tur bidrar till att man får anledning att vältra sig i fler romaner av en författare som man har fattat tycke för. Och det är ju minsann inte så illa.På tal om karaktärerna. Fransson har skapat karaktärer (poliserna undantagna) med en mystiskt aura omkring sig. Det de gör, tänker och säger – eller väldigt ofta inte säger – skapar en enorm nyfikenhet som tillsammans med den bitvis riktigt spännande intrigen, gör det oerhört svårt att lägga boken ifrån sig.


Språket tog mig med storm och hon slänger sig med ett bildspråk som gör mig helt lyrisk. “Lyssna” bara på det här: “Islam verkar inte vara en religions som sätter jämställdheten i främsta rummet. Men det ser inte bättre ut inom någon annan religion heller. Det finns en gud för varje religion och även om inte religionerna i sig är lika har i alla fall deras gudar en sak gemensamt. Gudarna är fullständigt livrädda för det kvinnliga könet,” (s.141) och “Herregud, det här nätet ser ut som om det blivit spunnet av en berusad spindel […]” (s.260). Kanske är det jag som har dålig humor, men älskar det här.


Det finns dock två minus: dels slutet som lämnade alltför många frågor obesvarade (som i och för sig kanske får sina svar i bok nr fyra) samt att det blev lite väl för sötsliskigt romantiskt då och då. Men vad gör väl det när allt annat var så bra!?

Jag fick fyra stjärnor av fem möjliga och jag tackar och bugar!

Här kan du klicka och läsa själv om du inte tror på mitt ord.

Ramona

P.s Glöm inte tävlingen, där du kan vinna min senaste deckare "Mord under Tjörn Runt" tävlingen finns på min Facebook Fan-clubs sida! D.s

Joina min fanclub på Facebook och vinn böcker!


Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans!

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på
Adlibris