Senaste teve-intervjun 2015

lördag 6 november 2010

Ung och frisk? Läs detta och tänk efter en stund.

Sverige är ett fantastiskt land ur många synvinklar. Naturen, människorna, infrastrukturen, sjukvården, skolan, äldreomsorgen med mera.

Men kommer detta att vara för evigt? Nej, inte om man ska jämföra med de senaste trettio åren.

Visst har den tekniska utvecklingen och forskningen gått framåt med giraffkliv, men samtidigt har det blivit färre och färre sängplatser för patienterna. Överbeläggningar är vardag på alltför många sjukhus.

Läkarna har stafettpinnar i händerna, tjänar klöver men får patienterna bättre vård? En sjuksköterska har efter trettio års arbete cirka en slutlön på cirka 35.000 -40.000 är det rimligt? Det tycker inte jag! Om en sjuksköterska ska få 80 procent av sin lön i pension måste denne börja spara 4.500 kronor i månaden från 45 års ålder. Läs mer om detta under länken "slutlön".

Idag bor jag på landet på Tjörn, underbar miljö och den ger mig en fantastisk livskvalité och grymt bra inspiration till mitt skrivande och förläggande.

Trots detta blir man sjuk ibland och jag har, förutom min ryggsäck fylld med värk, också haft ytterligare problem de senaste fem åren. Jag har opererats fem gånger och nu en sjätte förhoppningsvis sista gång. Varje dag ska såret läggas om och på helgerna är det hemsjukvården som tar hand om detta. Är det inte fantastiskt? Det kommer hem en välutbildad sjuksköterska och pysslar om dig.

Vad har dagens sjukvårdspolitiker för kunskap om detta? Mycket bristfällig skulle jag vilja säga. En riksdagspolitiker arvoderas med skattepengar och i Sveriges riksdag sitter det 349 av dessa så kallade demokratiskt valda riksdagsledamöter. Jag vet inte när jag sa det första gången, men jag har inte sagt det för sista gången och det är att Sveriges befolkning är inte i behov av 349 ledamöter. Vi behöver max 175! Och pengarna för de arbetslösa 174 inklusive alla deras tjänstemän kunde ge hela Sveriges befolkning minst 150 heltidsanställda sjuksköterskor per år om inte fler. Och vi behöver fler händer i vården inte fler betonghäckar som enbart växer i volym.

Är du ung och frisk tänker du av naturliga skäl inte på att du trots ung ålder kan bli sjuk, att du förhoppningsvis blir äldre och att med ålderdom kommer i vissa fall sjukdomar som däckar dig. För allt detta behövs vård och vård kostar pengar. Alla som påstår annat ljuger! Men jag vill hellre att skyhöga bonusar för bankfolk läggs på vård och omsorg, att riksdagsledamöterna halveras till antalet.

Jag är mycket tacksam för den fina vård jag fått genom åren och hoppas att jag inte tillhör den sista generationen som får uppleva detta, men risken finns!

Ramona

Nedan hittar du mina ljudböcker. Inte klokt hur många det är som säljer ljudböcker och då har jag bara med en bråkdel av alla näthandlare av ljudböcker. Hade jag ingen aning om!

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris

Bokus

Bokia

Muntligt 

Load2hear.

Mobook