Senaste teve-intervjun 2015

söndag 3 november 2013

Frida Boisen årets populist- journalist?

Frida Boisen är chefredaktör på GT, Göteborgs Tidningen, en så kallad kvällstidning, som kommer ut vid niotiden på morgonen.

Häromdagen såg jag att Frida skrivit en artikel med rubriken: Sverige är ett rasistiskt land

Och här är inledningen av artikeln:

"Nu har vi det svart på vitt. Sverige är ett rasistiskt land. Det är svårt att tolka siffrorna på annat sätt.
Av 34 OECD-länder i världen är vi sämst på att ge invandrade medborgare ett jobb. Sämst. Av alla. USA, Tyskland, Holland, Australien.
Alla andra är bättre.
Vi svenskar envisas med att anställa människor efter färg. Det håller inte. Det är dags att vi blir ett färgblint land." Slut citat.

I artikeln vill Frida hävda att vi har Sveriges bäst utbildade taxikår och beskriver det så här:  "Nio av tio hade universitetsutbildning. Inte inom taxivetenskap förstås. De är utbildade ingenjörer, civilekonomer, jurister." Slut citat.

Jag vet bara att återigen ger svenska journalister bara en liten del av sanningen. Jag vet inte varför de inte berättar sanningen. Det får någon annan fråga dem. Jag orkar inte med deras amsagor längre och därför kände jag mig tvungen att ryta ifrån!

Innan jag berättar min egen upplevelse kommer här ett utdrag från Merit Wagers blogg, där miggor, ( anställda inom migrationsverket) skriver under 100 % anonymitet. Helst av allt hade miggorna velat debattera flyktingpolitiken öppet, men om de gjorde så skulle de omedelbart blivit av med sina jobb. Trots att det påstås råda yttrandefrihet och demokrati. Men det gäller bara om du tycker rätt!

Alltså, apropå välutbildade taxiförare och att en migga ilsknade till av Frida Boisens artikel. Det du läser nedan är ett utdrag från Merit Wagers blogg. Miggan skickade också sitt inlägg till Frida Boisen:


Bloggläsaren, som tidigare arbetat många år på Migrationsverket, skickade mig sin reaktion, som han först hade skickat till skribenten på GT:
"Jag läste just din krönika och är lite förvånad över den hårda slutsats du drar, vilken för övrigt går stick i stäv med Ullenhags mantra om ”600 000 utrikesfödda” som går till jobbet varje dag. Jag tänker inte delge dig mina åsikter, för de är ointressant i sammanhanget. Men jag kan delge dig en del av mina erfarenheter efter åtta år på Migrationsverket. Jag träffade i mitt arbete många, väldigt många med examina från länder i Mellanöstern. Det var civilingenjörer, läkare och jurister. Juristerna föll bort direkt eftersom juridik, särskilt humanjuridik, inte är direkt överförbart mellan olika länder och rättssystem. De fick alltså ta enklare jobb. Av civilingenjörerna och läkarna, och dessa var många, var det en (1) läkare som klarade testet för att få arbeta som läkare i Sverige. Det var en ung man från Irak, utbildad i Irak och England. De övriga uppfyllde helt enkelt inte de krav Sverige ställde på yrkeskunnande och -skicklighet. Jag kommer snart att genomgå en stor operation i ryggen. Då vill jag gärna att den som opererar mig har visat att han/hon klarar av att göra det. Jag litar faktiskt på att han/hon gör det. Är detta rasistiskt? Skulle du vilja genomgå en stor operation, utförd av en kirurg med tveksamma betyg för att något annat vore rasistiskt?"


Karim Askaryar ÖL Kungälvs sjukhus
Nu ska jag berätta min historia.
I början av 2000- talet fick jag för första gången i mitt liv en abscess. En böld i röva, för att uttrycka mig på göteborgska, och med den tar man inga cykelturer! Efter att jag åkt in på Kungälvs sjukhus för operation fick jag veta att det var en ganska vanlig sjukdom för människor som sitter mycket på sitt arbete, men kan naturligtvis även drabba andra och det drabbade mig. Efter operationen dröjde det bara cirka en månad så låg jag på operationsbordet igen.

Det var lite chockartat, eftersom läkaren som utförde den första operationen sa, att nu behöver du inte oroa dig, den kommer inte tillbaka. Under en period av fem år fick jag tillbaka abscessen cirka 10 gånger, i de flesta fall lyckades jag tömma den själv, men att den dök upp från en dag till annan hindrade mitt liv på många sätt. När jag legat på operationsbordet, jag tror det var sjätte gången, fick jag träffa en läkare som förändrade allt. Första gången jag träffade Karim Askaryar blev jag stum av beundran. Karim talade till mig, förklarade för mig och sa slutligen, att den operationen som han berättat om var jag inte tvungen att bestämma mig för här och nu, utan gå hem och fundera. Karim påpekade också noggrant att även om jag underkastade mig den här operationen gav den inga garantier att jag skulle bli av med abscessen, men tidigare resultat hade varit goda.

Ett år senare hade jag bestämt mig och operationen lyckades. Behöver jag berätta att jag tycker Karim Askaryar är en fantastisk läkare och by the way han föddes i Afghanistan? ♥

Det chefredaktör Frida Boisen utelämnade i sin artikel är att i länder som Irak, Iran, Afghanistan, Libanon med flera diktatoriska länder kan man köpa sig en utbildning. Då inte menat att man genomfört den, utan man köper ett diplom med stämplar. Man kan köpa falska pass, falska körkort och annat som man kan tänkas behöva om man har pengar. När människor från dessa länder kommer till Sverige måste man undersöka dessa examina, är hen verkligen tandläkare, läkare, civilekonom, jurist?

Att som Frida Boisen hävda att de hon och hennes journalistkolleger mött i sin taxi alltid talar sanning är i mina ögon urusel journalistik. Var är bevisen på att den Frida mötte som påstod sig vara civilekonom verkligen är det? För att han sa det?

I Sverige har vi myndigheter som försöker att klargöra vad för slags betyg människor kommer med, om de inte är från världskända skolor som Eton, Oxford eller Cambridge, där kan man kolla att personen är den hen utger sig för och att betygen är äkta.

Att skuldbelägga Sveriges befolkning med en rubrik som påstår att "Sverige är ett rasistiskt land" är oförskämt, osunt och kränkande.

Visst finns det rasister och de finns inom alla etniska grupperingar. Gamla Jugoslavien är ett levande bevis på rasism mellan olika etniska grupper. Även det som hände i Malmö, när en svart man/ pappa blev grovt misshandlad av folk med ursprung från Mellanöstern, och det var ett rasistiskt brott i allra högsta grad.


Jag vet inte vad Frida Boisen är ute efter. Är det att utföra ett gott journalistiskt arbete är Frida på fel plats, för en journalist ska rapportera utan egna värderingar, skriva sanningen och ha kontrollerat fakta. Av detta finns inte mycket kvar i delar av Sveriges journalistkår.


Ps. Här kan du läsa ytterligare ett inlägg i ämnet, Mycket väl skrivet och bra uttryckt av Nima Gholam Ali Pour. Ds.


Innan jag lade upp ovanstående inlägg om Frida Boisen på Facebook, sa jag till min make, att undra hur lång tid efter artikeln som Frida Boisen kommer ta bort sitt namn från min vän-lista. Det tog cirka 4 timmar!

Ytterligare en artikel som Frida Boisen borde ha läst innan hon utropade Sverige som ett rasistiskt land!

Den är skriven av Olle Engström (m) i Borås Tidning med rubriken: Invandringen i Sverige kan leda till inbördeskrig.
Läs den!

Ramona