Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 15 maj 2012

Ändra lagen om anonymitet!

På polisens hemsida har det tidigare stått att ser du ett brott och vill hjälpa till anonymt går det bra.

Men se det gjorde det inte alls! En man som observerade ett pågående brott ringde och anmälde i tron att han skulle få vara anonym.

Åklagaren spårade mannen och tvingade honom att vittna. Justitieombudsmannen JO, gav åklagaren rätt!


Nedan utdrag ur artikeln:"Ett fall där en man från en Stockholmsförort tvingades att vittna mot sin vilja efter att ha bevittnat ett inbrott i en bil, har nu avgjorts av Justitieombudsmannen, JO.

Mannen såg ett inbrott mitt i natten och ringde polisen i tron att man kunde tipsa anonymt. Tre månader senare beslutade en åklagare att han skulle spåras via sitt mobiltelefonnummer, och mannen kallades att vittna vid rättegången.
JO slår fast att man inte har rätt att vara anonym när man ringer till polisen och tipsar om brott. Det skriver Metro.

Justitieombudmannen skriver att en uppgiftslämnares önskan om skydd för sin identitet är rättsligt underordnad andra intressen.
JO skriver också att beskrivningen om anonymitet på polisens webbplats är missvisande." Slut citat.

Jag tycker att det är hög tid ( borde redan ha varit klart)  för lagstiftarna att se över den här delen av lagstiftningen, den är ju inte till gagn vare sig för polisen eller medborgarna.

Idag sitter poliser med högar av ouppklarade brott och vet att det finns vittnen, men vittnena är alltför skärrade för att berätta, för de vet att de inte har något skydd.

Den grova brottsligheten skulle enligt Malmö polisen kunna halveras om lagen ändrades. Läs här! 

Någon som sett programmet 48 timmar? Det är en dokumentär som visar hur svårt det är att klara upp ett brott om polisen inte fått någon ledtråd inom 48 timmar. Visst, serien är gjord i USA, men mord är ju mord var det än inträffar och det viktigaste borde ju vara att lösa det med alla möjliga lagliga medel. 48 timmars regeln att få en ledtråd gäller även för poliserna i Sverige.

Så vad väntar egentligen lagstiftarna på? Bättre väder?

Ramona