Senaste teve-intervjun 2015

fredag 16 juli 2010

Recension av Mord under Tjörn Runt av Margareta Andersson
Justitieministern blir mördad i Ramonas senaste bok

Ramona Franssons senaste bok heter Mord under Tjörn Runt. Bara titeln kan ju få de flesta att höja på ögonbrynen och bli nyfikna på innehållet.

I Kyrkesund på berget Sumphuvut i ett hus som ägs av den rika och betydande förlagsfamiljen hittas Lilly Gertson, den berömda författaren, mördad tillsammans med Sveriges justitieminister Bertrand Thom mördad.

Det är upptakten till ett kriminalfall där spaningschef Greger Thulin och kriminalkommissarie Katarina Linde som vanligt i Ramona Franssons deckare för befälet och får inte ett, utan ett antal svårlösta händelser i samband med morden att reda ut. Allt händer i samband med Tjörn Runt regattan.

Media

Händelserna utspelar sig i media – och förlagsvärlden med omåttligt rika, kända och mäktiga personer och luxuös livshållning. De fruktansvärda händelserna radar upp sig i boken som pärlor på ett halsband

Här finns den mördades Lilly Gertsons debutbok ”Jag gömde mitt barn” som blivit en bestseller, den mördade författarinnans make som skulle segla Tjörn Runt, dyker aldrig upp till start. Här finns incest, två kvinnor avrättade med händerna avhuggna, försvunna brev som hittas i ett hus i Lysekil, ett akvarium för fiskar som är fyllt med likdelar, otrohet hit och dit. En älskare hittad på nätet, två kvinnor försvinner på Stena – färjan, debuterande författare på Bokmässan i Göteborg.

Läsaren ställer sig många frågor

Det är en otäck skildring av människors sämsta sidor under den fina ytan. Spänningen i boken finns där från första sidan till den sista. Läsaren ställer många frågor under läsningen, inte minst för att det byggs upp en stark psykisk spänning

Maktkampen genom ord mellan de två unga systrarna, efter att deras föräldrar blivit mördade, är ett psykologiskt drama som mitt i sin råhet är roande att läsa. Finns sådana människor över huvud taget?

Kända platser

Ramona Fransson sätter en speciell prägel på sina böcker med igenkännandet av platser. Här finns Sundsby beskrivet med kaféet, Nordeviks livs, delikatessaffärer i Göteborg, lyxvilla på Klädesholmen, och adresser på Klädesholmen och i Skärhamn, vissa platser i Lysekil känns också igen

Ramona Fransson är en driven stilist och kan konsten att bygga upp en dramaturgi.

Hon har en trogen läsekrets som väntat på och säkert välkomnar denna hennes femte deckare.Margareta Andersson

Malmö är staden du ska besöka om du söker spänning!


Kan inte den rubriken vara användbar för Turistbyrån i Malmö?

Man måste se det positivt. Jag var mycket i Malmö från 1974 fram till 1977.

På den tiden var det lilla flygbåten till Köpenhamn som gällde. Jädrans vad kul vi hade. Festade dygnet runt. När den ena krogen stängde påpekade krogägaren vänligt att krogen på gatan mittemot öppnar nu, på härlig grötig danska.

Är det kanske alla goa och glada minnen som jag har från Danmarks huvudstad som gjort att jag älskar det danska språket? Jag älskar också de underbara och fantastiskt välgjorda danska serierna, som Matador, Brottskommissionen och Krönikan för att nämna några.

Nu låter det inte så kul om Malmö längre om man ska tro på medias rubriker. I Rosengård, som på 70-talet var ett ställe där man parkerade många svenska socialfall, bor idag en brokig samling människor. Om jag hört rätt ska det vara över hundra olika nationaliteter. Varför ska de samsas bättre än folk gjorde på 70-talet? Då var det också mycket tjafs i Rosengård. Till skillnad mot idag fanns det framtidstro bland oss unga på 70-talet, vi fick jobb även om vi inte ens gått ur nian! 

Så vill du ha kul, se på vackra omgivningar, känna dig nära Europa är Malmö staden du söker!

Ramona

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa förlagets böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON