Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 29 oktober 2013

Maktkoncentration i absurdum!

Få vanliga bokköpare vet vad som pågår inom förlags-och bokbranschen.

Jag som är delägare i ett pyttelitet förlag har fått ganska stor kännedom, och det beror på min oändliga frågvishet och nyfikenhet.

Det jag vet är, att i en undersökning om vad svenskar har för drömyrke kom författare på 6:e plats. Inte konstigt med tanke på vad media med jämna mellanrum skriver om. Camilla Läckberg senaste diamantring, Leif GW Perssons miljoninkomster och en handfull författares miljoninkomster osv... om de cirka 3 500 författare som också finns i svenska bokhyllor, på iPaden eller på biblioteken skrivs inte en rad. Ett tiotal övriga författare, dit jag räknar mig själv, är då och då med i fina reportage i veckotidningar och får också recensioner av bokbloggare.

Jag kan berätta att under åren från 1991 fram till nu har jag skrivit nio böcker, och den tionde kommer till våren. Från 2006 har min make suttit i telefon hundratals gånger med flera medieredaktioner. Det har varit Malou Efter tio, P4 Extra med Lotta Bromé och Go´kväll, och svaren är lika blandade som vädret.

Och jag vet att det är jättesvårt, för att inte säga nästan omöjligt att bryta den maktkoncentration och det monopolbeteende som uppvisas av på SVT och TV4 på grund av de stora förlagens dominans: Bonniers, Piratförlaget, Norstedt, Natur & Kultur som med sitt oändliga kontaktnät alltid har förtur. Den som säger annat ljuger. Det är samma lögn som när politiker påstår att en obekväm medarbetare har lämnat in sin avskedsansökan. Sanningen är: Den personen har fått sparken!

Vad är det som gör mig extra förbannad just nu då? Jo, på förlaget gav vi ut 2012 en bok med titeln "Grattis, du ska bli pappa! författare Magnus Reithner och illustratör Ralf Söderlind.

En av de bästa pappa-böckerna som finns på marknaden! Inte nog med att den fylld av humor och praktiska tips. Den är dessutom formad som en presentbok. Du skriver i pappans namn i den redan färdiga rutan på omslaget. Recensionerna är konstant en fyra eller femma och vimlar av positiva superlativ.

Sedan Grattis, du ska bli pappa! kom ut har har Martin Melin, ( Camilla Läckbergs exmake) skrivit både en pappabok och en deckare. Gissa vem som har suttit i samtliga studios och berättat om sina böcker? Tro nu inte att jag tycker illa om Martin Melin, absolut inte, han följer enbart förlagets schema, som han får i sin hand. Även programledarna får ett schema som de skapar tillsammans med produktionsledare.

Ytterligare en bok om pappor har kommit ut nyligen Pappalogi, och även den bokens författare och boken har presenterats som fantastisk av programledare på tevekanaler.

Har anomaR förlag försökt få in Magnus Reithner i de olika mediekanalerna? Självklart! (Vid ett tillfälle hade Anders Kraft på TV4 nyheterna boken i handen, tyckte den verkade jätterolig och Magnus var sedan med i TV News med en barnmorska, men inte för att prata om sin bok utan om papparoller i allmänhet) Det har skickats ut otaliga förfrågningar,  läs.ex och rec.ex till Sveriges numera få kulturredaktioner, men svaret från samtliga är att " Vi drunknar i böcker!" Jag fattar det! Ja, jag fattar att redaktionerna drunknar i böcker från tusentals hoppfulla författare och små förlag, men jag skulle bra gärna vilja veta hur det kommer sig att oftast samma titlar alltid tycks ha en livboj fäst på omslaget och ploppar upp som gubben ur högen och säger: Det är mig du ska läsa och recensera!  

Det jag är skitförbannad på är att det jag kallar kletiga undvikande svar och rena lögner förpackas i smörgåspapper, stoppas i plastpåsar och sedan ska vi andra tro på att det är " vanliga" arbetarluncher!

Inte många förlag eller fria bokhandlare vågar sticka upp mot de stora. Inte ens de som kallar sig de "elva obundna" för alla är beroende av de stora och då särskilt Bonniers välvilja. Jag vågar kritisera, eftersom jag antagligen är för dum för att låta bli. Jag skickade brev till Bonniers högste chef förra året om en önskan om något slags samarbete, då det är fruktansvärt tufft att vara så liten. Svarade gjorde sekreteraren och undrade om det var okej att vidarebefordra brevet till den bokansvarige Jacob Dalborg, vilket jag naturligtvis tackade ja, tack till. Tror någon att Jacob hörde av sig? Nedan är en artikel ur Svensk Bokhandel, branschtidningen och som ni ser av datum är det 2011-04-21. Mycket har hänt sedan dess, som inte är positivt, mer komma att hända. Bok-och förlagsbranschen är i gungning, men om det står det sällan att läsa i dagens rikstäckande tidningar. Undrar varför?

Debattinlägg: Bojkotta Bonniers!

2011-04-21 | SvBUr Nummer 8 2011| 2 |
debatt: Som en mindre landsortsbokhandlare följer jag utvecklingen i branschen genom SvB, cirkulär från Bokhandlareföreningen och skvaller från de säljare som besöker oss.
Efter att ha följt debatten i SvB om nya försäljningsställen för böcker – City Gross, Ica Shop in Shop, Willys, Rusta och nu senast Åhléns – så besökte jag dessa försäljningsställen i en närbelägen stad.
Besöken resulterade i mitt livs bästa och billigaste inköp till min bokhandel: jag köpte titlar för 29,50 upp till 79,50 kronor, inklusive moms! Det innebär rabatter på 35 till 85 procent på de f-priser som vi bokhandlare får köpa böckerna för!
Sedan dess har jag blivit mer och mer förbannad på främst Bonniers och deras prissättning. Via min kedja får jag normalt en rabatt på två till sju procent på f-priserna. Hur kan då dagligvaruhandeln sälja 2010 års romaner för mellan 29,50 och 49,50 när de inbundna böckernas f-priser ligger på 145–149 kronor?
Bonniers rekommenderar via Bokrondellen cirkapriser på inbundna romaner på 320–330 kronor, på kartonnage på 159–176 kronor. Samtidigt säljer de själva sina böcker via Adlibris för 79–184 kronor. Enligt SvB har Bonniers gjort ett rekordresultat medan nästan hela svenska fackbokhandeln har problem med lönsamheten. Denna fördelning av vinster är orimlig!

Boken i Sverige har gjort en utredning: »Vem ska sälja e-böcker?«. Utöver den diskuterade kvaliteten på denna kan man konstatera att Bonnierägda Elib endast vill samarbeta med återförsäljare som kan sälja stora volymer e-böcker, i dag är detta nätbokhandeln!
Som steg 2 i utredningen vill man bland annat intervjua Håkan Rudels, marknadsdirektör för Bonnierförlagen. Hur kan man välja personer som direkt motarbetar bokhandeln, genom sin prissättning till dagligvaruhandeln och Adlibris, att delta i projektet?
Bokhandlareföreningen som vi bokhandlare äger gör ingenting för att hjälpa oss! Man verkar vara fullt upptagen med intriger. Detsamma gäller kedjorna i branschen.

Jag tycker hela den svenska bokhandeln omgående borde bojkotta Bonniers tills man får en prissättning som är gemensam för alla återförsäljare: bokhandel, bokklubbar, dagligvaruhandel etcetera. Jag tycker även att man bör driva kravet på förbud att integrera framåt i handelsleden, typ Rustaavtal och Åhléns, där man nästan bara finner Bonnierböcker, till så låga priser att ingen kan konkurrera med dem.
Första åtgärden bör vara att utestänga Bonnierförlagen från bokdagarna som kedjorna anordnar i maj 2011. Varför ska vi sitta och lyssna på en leverantör som motarbetar bokhandeln? Ingen annan bransch accepterar leverantörer som beter sig som Bonniers!
Jag tycker även att Bokhandlareföreningen och kedjorna omgående ska kräva av kulturministern att Bonniers prissättning och integreringen framåt i leden blir en del i litteraturutredningen!

»Landsortsbokhandlare«

"Ovanstående inlägg är ett av hundratals liknande i Svb och fler lär de bli. ( min anm.)"


Under de år jag har kämpat, skällt, gnällt och varit tyken mot de stora förlagen har jag fått många heja-rop, ryggdunkningar av författarkolleger från både stora och små förlag, ingen nämnd ingen glömd. Naturligtvis har även heja-rop kommit och kommer från små förlag.

Att kalla frustrationen över den kolossala maktkoncentrationen inom branschen för gigantisk, är en underdrift. Men det är få som öppet vågar kritisera den. Jag gör det och kommer fortsätta att göra det tills någon öppet vågar säga att det handlar om att tjäna pengar och intet annat . Det har inte ett skvatt att göra med vad som vanligtvis åberopas av de stora förlagen att de enbart ger ut " kvalitetsböcker". Det finns mängder av små förlag som håller högre kvalitet på sin utgivning än vad de stora gör.



Ps. Förlaget hade enorm tur ( det är också något som behövs) när Prins Daniel fick ett ex av första upplagan av Grattis, du ska bli pappa! Av Svensk Damtidning. Ds.






Ska bli intressant att se vem som vågar kommentera på det här inlägget!

Ramona