Senaste teve-intervjun 2015

måndag 1 juni 2009

Sovmorgon i Istanbul? Glöm det!Turkiet är landet som vill ta klivet in i den Europeiska gemenskapen. De flesta av våra käcka politiker tycker att det är en bra idé.

Nu till att turista i staden Istanbul (Huvudstaden är Ankara. Tack Valens) som jag själv inte gjort men däremot min svägerska. Hon kom hem igår.

Vad hade då denna stad att erbjuda? En fantastisk arktitektur och längs byggnaderna darrande vingslag från flydda tider. Maten var ingen kulinarisk upplevelse, men det kan bero på att min svägerska är väl bekant med det italienska och franska kökets konster.

Men sedan var det detta med bönetider i tid och otid. Om jag föreställer mig att jag bor vid en kyrka i Sverige och deras klockor skulle ding-donga redan vid halvfem tiden på morgonen och därefter ytterligare fyra gånger innan eländet skulle börja om från början, hade jag nog börjat fundera på vad dynamit kan utföra.

Att vandra på gator och torg och möta kvinnor iklädda svarta fotsida svepningar och det enda du ser är två ögon fick min svägerskas väninna att påpeka liknelserna i Ingmar Bergmans film " Det sjunde inseglet" där döden hade en liknande klädsel men dock visade hela sitt anlete. (Max von Sydow gestaltade den rollen utmärkt)

Ja, så var det där med sovmorgon. Hur ska det gå till när böneutroparna startar klockan fem på morron? I mina västliga musiköron uppfattar jag dessa rop mer som högljudd klagan. Nobels uppfinning kanske inte var så dum ändå!

Om jag själv skulle kunna tänka mig en resa till Turkiet och Istanbul? Nä, tror inte det. Jag har varit i Tunisien en gång och det var ingen höjdare... Apropå maten: Till de flesta rätter serverades ris och på riset pommes frites!

Jag föredrar först och främst Sverige som turistland, därefter Tyskland (talar språket) sedan är det nog ganska hugget som stucket vilka länder som är intressanta. Bara jag får lov att ha sovmorgon när jag vill!

Pocket från 39:- Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... Lyckohjulet är den senaste av fyra deckare med Greger Thulin som spaningschef tillika kriminalkommissarie, den finns enbart som inbunden.

Besök ditt bibliotek, bokhandlare eller näthandlare

Adlibris

Bokus

Bokia.se

CDON

Ha en kul måndag om det går...

Ramona