Senaste teve-intervjun 2015

måndag 7 december 2009

Måndag å då skriver jag lite till...

Tänk vilken ynnest att få lov att skriva om vad man vill när man vill och orkar!

Den ynnesten har jag i den mån kroppen går med på det.

Idag fick jag e-post från Sveriges Författarförbund och de berättar att Bonniers har brutit förhandlingarna.

Förhandlingarna med Norstedts, Natur & Kultur och Ordfront går vidare.

Bonniers är störst och bäst men inte vackrast! Det är som att boken blivit ett smörgåspaket med olika pålägg. Du blir hungrig, smaskar i dig mackorna och snart är du hungrig igen. Men så fort du ätit mackorna har du glömt vad du ätit.

Idag säljs vissa titlar med stormande reklam. Överallt på TV, radio, tidningar, veckotidningar pumpas det ut att "köp den här boken" Bonniers planerar sina reklamkampanjer minutiöst och det är de inte ensamma om. De stora förlagen kan pumpa ut reklam för miljoner enbart för ett fåtal böcker.

Och eftersom det finns tusentals människor som redan är författare och lika många som vill bli det, är utrymmet för varje titel som inte får big-bang reklam minimal.

Det ska bli intressant att se hur det går för de författare som idag känner sig tvingade att skriva på ett sketavtal med Bonniers och för de som struntar i avtalet och går sin egen väg.

Sveriges författarförbund gör vad de kan för att förvalta sina medlemmars intressen men det är inte lätt att vara David och slåss mot Goliat.

Det enda som skulle kunna förändra bokhandelsbranschen som jag ser det, är att fler och fler människor inte tillåter sig påverkas av reklamen som spyr ut över dem men den vägen syns för tillfället ligga alltför långt bort.

Tillsammans med en kille som heter Magnus Engblom som är superduktig har min man Thommy och jag själv kläckt idén om en sida som vi döpt till Wikibook.se Det ska vara som ett lyxhotell för små förlag och författare. Än är sidan inte klar men det går alldeles utmärkt att kika in på sidan och skicka e-post med idéer om vad man tycker kan förbättras eller ändras.

Man checkar helt enkelt in på wikibook Hotell, enkel-dubbel eller sviten. Vid incheckningen har man tillgång till en Piccolo.

På hotellet kommer alla bokgenres vara välkomna och med det enklare för fristående bokhandlare att själva göra affärer med författaren/förlaget. Vi förmedlar kontakten men säljer inte boken/böckerna.

Kanske kommer detta att bli en revolutionerande väg och förändra bokkartan? I vilket fall som helst känner vi och många med oss att kartan måste ritas om!

Ha en nice suprice måndag!
Ramona

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis! Superbra tycker jag!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares jul-erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON