Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 5 september 2012

Obama eller Romney?

Jag utger mig inte för att vara USA expert bara intresserad. 

Barak Obama och Michelle Obama är ute på valturne för Demokraterna. Kommer Obama att återväljas till en ny presidentperiod? Jag trodde att det skulle bli a piece of cake, men nu tror jag faktiskt att det blir förlust för Obama.

I USA finns ett helt annat röstsystem än i Sverige här kan läsa om det. 

Det finns cirka 314 miljoner invånare och kommer från hela världen. USA har alltid värnat om att den enskilde medborgaren ska skyddas från staten, inte av staten. Redan där blir allt annorlunda mot vad vi är vana vid.


Mitt Romney är presidentkandidaten för Republikanerna och det partiet står för nej till fri abort, är väldigt kristna och har söndagen bokad i kyrkan. Ann Romney är hans fru och de har känt varann sedan college.

På konventionerna pratas väldigt lite politik, det är mer av en fest och de vanliga flosklerna om vad man vill göra, har för mål, etc...
När Obama blev vald till president 2008 lovade han fler jobb
till amerikanarna, det blev tvärtom. Lehman Brothers kollaps 2008 vände upp och ner på hela världens ekonomi, inkluderat EU:s. Det säger en hel del om hur beroende alla är av USA:s ekonomi och numera också Kinas. I lilleputtelandet Sverige brukar vår nuvarande regering brösta upp sig och säga, som senaste uttalandet av Anders Borg, det går bra för Sverige och det ser bättre ut än vad vi trodde. Hahahaha... vilken goja!

Sverige är starkt beroende av att exportera och när kronan nu blivit starkare gentemot euron blir Sveriges varor dyrare och svårare att sälja. När familjer i USA plötsligt blir av med ett arbetstillfälle inom familjen, är det inte en ny bil, tvättmaskin, mobil, eller annan pryl som står högst på inköpslistan. I än värre scenarior blir båda vuxna av med sitt jobb och då är det bara att packa ihop och flytta till antingen släktingar eller ett motell. Sådana finns det många i USA, och där bor mängder av fattiga familjer med barn. Från ett medelklassliv till hemlös inom några veckor, så ser det ut i USA i dag. Det är en chock för många. Hundratusentals högutbildade, före detta chefer och andra har blivit utan jobb och därmed också sjukvård, som för det mesta ingår i anställningen.

Inom EU saknas det 25 miljoner arbetstillfällen och den politiker som påstår att det kommer ordna sig inom några år, är ute och ljuger som en skenande häst... Tänk 25 miljoner människor! Det är nästan tre gånger Sveriges befolkning. Alla ska äta, bo någonstans, klä sig och leva...

Mitt uppe i det amerikanska valet finns ett annat stort problem, som eskalerar för var dag. Det mullrar mellan Israel och Iran. Det påstås att Iran grävt ner sig så djupt i underjorden med sin kärnkraftsutveckling att israeliska satelliter inte längre kan se vad de pysslar med. Naturligtvis säger Irans ledning att kärnkraften enbart är till för goda avsikter, inte kärnvapen, men märkligt nog sa Nordkorea likadant och de ljög. IAEA får inte svar på de frågor de ställer och Israels regering kommer varje dag ett steg närmare ett anfall. Dessutom ryktas att Irans ledare är "kompis" med Nordkoreas högste militär och har möten.

USA:s ansvarige militär, under president Obama, säger att de kommer inte att stå bredvid militärt vid Israels sida. Mitt Romney är av en annan åsikt. Han har lovat, att blir han vald till USA:s näste president kommer han stå vid Israels sida, oavsett vad de beslutar sig för att göra.

Jag följer utvecklingen och håller tummarna...

Ramona