Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 6 januari 2010

Paradiset med Mia Eriksson i en viktig biroll.


En orkan drar över Sverige. Kaos följer i dess spår. En last med cigaretter, värd femtio miljoner kronor har försvunnit från Stockholms frihamn. Två män ligger mördade på kajen. En ung kvinna, Aida, flyr för sitt liv därifrån. Så börjar Liza Marklunds nya roman Paradiset. Det har gått drygt två år sedan de dramatiska händelserna i slutet av Studio sex.

Journalisten Annika Bengtzon arbetar som textgranskare på tidningen Kvällspressen. Hon kämpar för att komma tillbaka som reporter, och när hon får ett tips om en underlig stiftelse vid namn Paradiset ser hon sin chans. I jakten på sanningen träffar hon sin blivande man, Thomas. Samtidigt blir hennes mormor svårt sjuk. Grundtemat i Paradiset handlar om individens skyldigheter och rättigheter i förhållande till staten. Vad har vi rätt att vänta oss, hur mycket ansvar för våra liv måste vi själva vara beredda att ta. I denna tredje roman om Annika Bengtzon är det den jugoslaviska maffian och Paradiset som utgör scenen. Paradiset arbetar med att skydda hotade människor som inte kan få den hjälp de behöver av de sociala myndigheterna. Allt verkar mycket hedervärt, men när Annika Bengtzon skrapar på ytan flagnar glansen. Huvudperson i Gömda, (som var en sann historia, innan Monica Antonsson avslöjade sanningen med boken : Mia sanningen om Gömda, min anm.)dokumentärromanen som Liza Marklund skrev 1995, figurerar i en viktig biroll."Texten tagen från Adlibris"

Ja, och skådespelaren i filmatiseringen hade också namnet Mia Eriksson när hon överräckte en nyckelknippa till Annika Bengtzon (Trixa Marklund) som med Mias hjälp genomsökte stiftelsen som i filmen kallas Paradiset men i verkligheten var det Trossen, Elisabeth Hermons skyddande boende som Trixa sänkte likt en ankare, utan att ha det minsta bevis för vad som påstods. Känner du igen mönstret?) Läs Elisabeth Hermons bok: Vingklippt den sanna historian om stiftelsen Paradiset, den är superbra och man förstår verkligen vilken modell av Trixa som egentligen är den rätta...

I Paradiset spelade Mia Eriksson en rädd kvinna, och var snarlik med den äkta varan, Jaqueline, som flaxar runt i Oxelösund utan minsta rädsla, eftersom hon inte har och aldrig haft något att vara rädd för.

Nu när jag för andra gången såg filmen "Paradiset" i TV4 igår, som baseras på boken av Trixa, är det tack vare Colin Nutley och Helena Bergström, som Trixa förvandlades från nästintill okänd till superkändisen. Mycket skickliga skådespelarinsatser och utmärkt manus och regi!

På den tiden 1999, 2000 och 2003 ända fram till 2008, när Monica Antonssons bok var på gång undrar jag hur Trixa tänkte. Hon visste ju redan att Gömda var en lögn och dessutom lade hon in fler lögner i och med Paradiset, som hon klokt nog kallade roman, men Trixa var nog skiträdd när hon och Mia Eriksson var på väg att bli avslöjade. Inte undra på att Trixa samlade alla sina "kompisar inom media" för att räddas det som räddas kan. Och att Piratförlaget skickade advokaten Peter Ahltin på Monica Antonssons förlag innan boken tryckts. Allt för att rädda Trixas anseende. Men se det misslyckades. Sanningen hann ikapp, som den gör för det mesta.


Här kan du låna eller köpa mina böcker:

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Ha en skön trettondag.
Ramona