Senaste teve-intervjun 2015

måndag 16 april 2012

Från manus till utgiven bok, vägen är lång...

Jaha, där sitter man, med en hög av A4 ark fyllda med ord och vad ska hända härnäst?

Ditt livs historia, en deckare, science fiction, barnbok, saga, kärleksroman eller????

Alla har en historia att berätta, tro inget annat, men inte alla historier blir böcker.

Är du en kändis? Ja, då är det lättare att få ut vad som helst. Jag tänker inte nämna någon kändis vid namn eller se mig själv som en person som vet vad som är en "bra" bok, det jag överlämnar jag till läsaren. Men en person som det skrivs om i media, som sitter i olika teve-soffor, figurerar i skvallerblaskor ÄR intressantare för allmänheten än fröken Nyfiken. Det är bara så. Det är därför det finns reklamfirmor. Dessa firmor vet att du och jag påverkas av reklam. Om vi inte blivit påverkade hade inte företag satsat miljoner och åter miljoner på reklam.

Nåväl, där sitter du med ditt manus. Du har skrivit i månader kanske i flera år och äntligen sätter du punkt! Du tror att du är klar men det är nu arbetet börjar. Råkar du vara journalist, vilket många författare är, har du ett stort försprång. Du kan skriva korta koncisa berättelser och du kan stava, i de flesta fall. Men det betyder inte att du får ditt manus förvandlat till en bok. Först ska manuset hälsa på hos lektören. Det kan vara en person eller flera. Lektören (förlagsredaktören) läser och bedömer ditt manus. Är detta något nytt? Är detta spännande? Är det här manuset annorlunda mot alla de miljoner böcker som redan har blivit utgivna? Kan förlaget tjäna pengar på det här? Den sistnämnda frågan är den ultimata i de flesta fall. Alla förlag vill ha en kontinuitet i sin utgivning men då måste det säga klirr i kassan!

Självfallet kan förlag söka kulturstöd av Kulturrådet, vilket många förlag gör och får beviljat. De största förlagen är grymt duktiga på att fylla i blanketterna. De är proffs på att söka och lyckas också i många fall.

Vi ponerar att lektören säger JA! Då går manuset vidare till redaktören, som skickar det gyllene och efterlängtade brevet som säger: Ditt manus är antaget!

Och för att förtydliga varför manuset är antaget är orsaken i de flesta fall att det är välskrivet, fångat lektörens intresse och därmed har det passerat det första hindret. Tiden från det att manuset skickades till att du får ett svar kan dröja allt från två månader upp till ett halvt år.

Det är dags att skriva kontrakt. Nu för tiden är dessa kontrakt individuella. Inget förlag avslöjar sina avtal. Förr var det vanligt med förskott på manus, det är inte lika vanligt idag. Konkurrensen är knivskarp!!!!

Redaktören är personen som du har kontakt med under tiden som ditt manus gås igenom av en korrekturläsare till att det blir en bok. När korrekturläsaren är klar med ditt manus får du det tillbaka och nu sitter du återigen med rad ett i manuset  och går igenom din historia och ser vad korrläsaren har haft för invändningar. Redaktören kan självfallet också ha synpunkter och ibland lyssnar författaren ibland inte. Hur tuffa redaktörerna är på olika förlag vet jag inte.

Nu har det gått ett cirka ett år från det att ditt manus blev antaget. Det är dags för omslag. Också här är det olika från förlag till förlag. En del frågar författaren, andra tar fram några olika förslag som du ska välja emellan. Hur viktigt är ett omslag? Ja, det är bara att gå till dig själv när du väljer en bok i bokhandeln. Vad fångar ditt intresse? Men det är inte alltid ett omslag fungerar och då byts det ut! ( Detta gäller inte kända författare. Oftast säljer boken på ett välkänt namn) Texten på baksidan av boken är minst lika viktig! 


Du har äntligen fått ett datum för när boken ska släppas. Under tiden har förlaget arbetat med marknadsföringen. Här handlar det uteslutande om kontakter och pengar. Kontakter inom media och om hur mycket pengar man kan satsa på reklam. Förlaget räknar sin kassa och den bestämmer!

Stora etablerade förlag: Många kontakter och mycket pengar. Små förlag: Mindre mängd kontakter och mindre pengar.


Nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att boken får bra recensioner ( om den får några överhuvudtaget) många kulturredaktioner har av någon underlig anledning fått för sig att alla ska recensera en och samma bok, vilket gör att många andra böcker som kanske är mycket bättre inte får någon recension. Det tar trots allt en stund att läsa en bok...

Du kanske inte får ditt manus antaget av ett förlag utan bestämmer dig för att trycka upp den själv. Antingen använder du dig av Books-on- Demand eller Vulkan eller så startar du ett eget förlag. Det är inte alls ovanligt i dagens läge. Bara för att en lektör säger nej och skickar tillbaka ditt manus betyder inte det att du inte skrivit bra. När Astrid Lindgren skickade sitt första manus till ett stort förlag, Bonniers, tackade lektören nej. Se så det kan gå! Inte heller glömma bort JK Rowling, Harry Potter, som också blev refuserad ett antal gånger.

Sedan finns det en uppsjö av förlag som gjort "Din dröm om en bok" till en affärsidé och det är en djungel att hitta rätt i!

Om boken trycks upp i Sverige skickar tryckeriet automatiskt ett exemplar av boken till alla sju universitets bibliotek. Det är lag på det! BTJ, bibliotekstjänst vill också ha exemplar och de har cirka tusen lektörer som bedömer och recenserar, vilket inte betyder att alla böcker får en recension. Hur de bedömer vad som ska recenseras eller inte har jag ingen kännedom om. Det skickas ut ett antal hundratals mejl till media, olika potentiella bokhandlare och inköpsgrupper. De sistnämnda är de som bestämmer vad bokkedjorna, Ugglan, JB-gruppen, Akademibokhandeln och Bokia ska köpa in centralt. Centrala inköp betyder också att om boken/böckerna inte sålts har bokhandlarna returrätt.

Idag ser också bokbranschen annorlunda ut mot vad den gjorde för bara sex- sju år sedan. E-böcker börjar bli alltmer populära och även Mp3 böcker, vilka är direkt nedladdningsbara ljudböcker. De är alltså inte CD-ljudböcker.

Har du orkat att läsa ända hit förstår du kanske vilken djungel detta är. Men för allt i världen tappa inte bort din bokdröm. Du kanske är nästa JK Rowling eller en ny Astrid Lindgren.

Vad det kostar att trycka upp en bok beror helt och hållet på i vilken form och hur många böcker som ska tryckas. Storpocket? Inbunden? Pocket? Kartonnage? Kanske bara som e-bok? Trehundra böcker? Tretusen?

Som jag skrev i början så gäller det för förlaget att ha inkomster inte bara utgifter och i dag kommer det ut cirka 3 000 nya titlar om året. Vem ska köpa? Vem ska läsa? Det finns något för alla, det är helt klart, men alla böcker är inte till för en stor läsekrets. En diktsamling som betyder att någon skrivit av sig sin själ kanske inte säljer i mer än några hundra ex om de har blivit utgivna av ett stort förlag och bara i ett tjog om de ges ut av ett litet. För författaren är det naturligtvis viktigt att bli läst av så många som möjligt. Att säga annat vore en lögn. Då kan man lika gärna trycka upp ett ex och ställa i sin egen bokhylla. ( Kanske finns sådana också)


På frågan vad det kostar att ge ut en bok är svaret: Det beror på! Men det kostar alltid tid och att du lägger ner din själ i ditt arbete. En bra idé är att söka hjälp på nätet. Det finns lektörer, korrekturläsare, översättare m.m. men även här gäller det att kolla och jämföra priser. Någon säljer en tjänst och det gäller som i alla affärer undersöka marknaden och den som erbjuder tjänsten.

Jag hoppas att du som drömmer och skriver har fått några svar på frågor som gäller manus och utgivning och har du specifika följdfrågor är du välkommen att skicka mejl.

 Ramona.Fransson@telia.com


Ramona
En av tio män är psykopat

Det påstås att en av tio män är psykopat, och det finns även kvinnor som är psykopater. Är mannen på bilden en psykopat?

Vad kännetecknar en psykopat? Jag skulle som den lekman jag är, påstå att det finns nog ingen vetenskapsman som med säkerhet kan peka och säga han/hon är en typisk psykopat, om det inte är så att personen redan gjort sig skyldig till ett vansinnesdåd.

I min mening finns det psykopater och det finns psykopater. De som är galna så att det syns och de som inte avslöjar sitt inre.

I mina ögon är en psykopatisk person en människa som i allmänhet vill ha kontroll över andras liv och synnerhet vill ha makt. Dessa personer tycker om att synas och vill bli synliggjorda.

Massmördaren Breivik är i mina ögon en fullblodspsykopat. Han har från den dagen han bestämde sig att hans person skulle synas över hela världen hållit i dirigentpinnen. Breivik visste vad han ville göra och nu sitter han och mår hur bra som helst. Det finns inget som ens kan stavas normalt i Breiviks beteende och orsaken till att han inte är förklarad otillräknelig är enbart politisk, som jag ser det. Om det i Norge funnits livstid i ett psykiatriskt fängelse i den mening att Breivik aldrig fått lämna fängelset annat än i träfrack, ja, då hade han säkerligen förklarats sinnessjuk, för ingen som jag känner tycker att Breivik är en frisk människa.

Jag undrar också när det första brevet innehållande ett frieri dimper ner hos Breivik, om det inte redan har gjort det. Det finns galna kvinnor som söker sig till galna män, av anledningar bara de själva kan berätta om.

Vi lever i en värld som alltid har hyst galna män, Hitler, Saloth Sar, mer känd som Pol Pot, Saddam, Napoleon, Mussolini, Stalin med flera. Dessvärre är inte Breivik den siste vi kommer att få höra talas om. Jag är övertygad om att det finns fler av hans sort. De vill ha makt, de vill ha kontroll och de vill synas. En del av dem till vilket pris som helst. Andra är nöjda med att vara koncernchefer, partiledare, presidenter, VD:ar, premiärministrar osv... andra inte...

Jag säger som en av kvinnorna som blev intervjuad i Oslo av Radio Väst: Det var synd att inte Breivik blev ihjälskjuten av polisen!

Ramona