Senaste teve-intervjun 2015

lördag 18 april 2009

Vacker med Karlssons klister?


Skönhetsidealen har funnits i alla tider. Redan på romartiden avgudades både kvinnor och mäns kroppar, men där var det naturen som fick råda. Idag har vi plastikkirurger som de nya gudarna.


Missförstå mig inte. Det finns många kvinnor och män som helt klart mår bättre av plastikoperationer och det är upp till var och en att bestämma över sin kropp.


Det jag däremot tycker är en tragedi är att en del verkar vara livrädda för att dö skrynkliga. Jag minns en fras i min favoritmusical Cabaret med Liza Minelli, den handlar om en prostituerad kvinna vid namn Elsie, som blir ett vackert ungt lik. If I go I will go like Elsie.


Nu förtiden verkar det mer handla om att bli ett strykjärnsslätt lik trots att man fyllt 80 år.


Under 70-talet var en av mina favoritsångerskor Dolly Parton, och det är hon fortfarande. Däremot fick jag en chock när jag såg hur groteskt hennes ansikte har blivit efter plastikoperationerna.


Till och med vår drottning Silvia har fallit för frestelsen att spruta botox (nervgift) i läpparna och dra ihop skinnet aningen i nacken.


Listan på antalet kändisar runt om i världen, som lagt sig på plastikkirurgens operationsbord enbart för att förhindra ett naturligt åldrande, skulle bli alltför lång och jag ids inte.


Men denna jakt på evigt ung hy, utslätande av rynkor, bort med grått hår gör mig ledsen över att kvinnor inte vill duga som de är. För det är flest kvinnor som gör dessa förändringar och då undrar jag varför inte flickor, kvinnor, damer och tanter inte tror att de duger? Vad är det, eller snarare vem är det som får dem att tro att man måste vara vacker för att lyckas?Feminismen i all ära, power to the girls, men är det inte dags att hylla kvinnan och ge kvinnan uppmärksamheten just för den hon är och inte för hur hon ser ut!


Vi kommer inte tillrätta med anorexia, bulimism, självskadare och ångest hos unga flickor när det enda de ser är, att om du är utan rynkor, har löshår, stora bröst och läppar får du glamorösa programledarjobb och framförallt i TV, som väldigt många unga, framför allt flickor, vill ha.Jag tycker också om att se vackra unga kvinnor eller män i TV, och ibland funderar jag över hur jag skulle reagera om det plötsligt satt en femtio-sextioårig kvinna med ett ansikte fyllt av rynkor och presenterade sporten, nyheterna. Skulle jag bli förfärad? Jag hoppas inte det!Att vara människa är att ha en slät och vacker hy, vara rask och kry under en viss tid, för att bli äldre, slappare i hyn, bli trött i kroppen och till slut somna in skrynklig och nöjd över att ha haft ett bra liv. Är det så svårt att acceptera?


Det som kanske inte talas om är de misslyckade skönhetsoperationerna. De som förstör människors liv för alltid. Där det har använts produkter som lika väl kunde användas att montera modellflygplan. Ett lyft med Karlssons klister må vara billigt men i längden det dyraste du någonsin gjort.


Vi duger som vi är, borde vara något som vi alltid ska intala oss själva och våra medmänniskor.

Sugen på att läsa deckare i pocketformat? Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... finns ute nu tillsammans med min senaste deckare Lyckohjulet.
Besök din boklåda eller näthandlare:

P.s Bara två dagar kvar att skriva på för Elisabeth Hermons upprättelse i Expressen. Länken finns till höger.D.s