Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 4 november 2010

Monarki eller republik? Vilka kommer att välja Sveriges president?

Diskussionerna om republik eller monarki kommer säkert att tapetsera de flesta rikstäckande tidningarna och på deras webbsidor kommer det med all säkerhet uppmanas till röstning för eller emot.

Ponera att vi skulle ha republik i Sverige, vem blir då näste president? Pajasen Alex Schulman? Eller jönsen Jan Helin? Det kan mycket väl bli verklighet. Tro inte för ett enda ögonblick att det är du eller jag som bestämmer. Om inte du helhjärtat engagarerar dig i ett politiskt parti vill säga, då kommer du, efter att ha erlagt en medlemsavgift, få lov att föreslå kandidater till kommunfullmäktige, riksdagsledamöter osv... men det gäller att valberedningen ( en klick smorda personer) tycker som du, annars blir det likt förbannat någon som den högre instansen föreslagit.

Därefter liknar det än mer teater ju längre upp i den politiska hierakin du kommer. Till slut påminner det mest om en ko-handel innan kandidaterna är valda. Tro mig, att få en republik är inget att sträva efter. Vi har tillräckligt med inkompetenta politiker som mer gillar makten i sig, än ser till folkets väl. Framförallt kostar politiker alltför mycket redan, utan att leverera mer än tjäbbel, dåligt underbyggda beslut och på toppen roffar de åt sig mer än vad någon annan "vanlig" människa kan klara av.

Vilken yrkesgrupp kan gå i full pension efter att ha utövat sitt yrke i tolv år? Just det! Riksdagspolitiker kan! Vem har bestämt detta? De själva så klart! Vem bestämmer deras arvoden (skattepengar)? Just det, forna politiker. Vem sätts att utreda politikernas ekonomiska förehavanden? Jajamensan, deras forna politiska kamrater.

Chefredaktörer har i alla tider försökt styra Sverige med braskande löpsedlar och så kallade "säkra källor" varför ska vi tro på dem? För att de har hög svansföring? Knappast! De är lika maktlystna som vilken sketen VD som helst. Vem utreder journalister? Jodå, deras gamla kompisar. Minns Yrsa Stenius, utsedd till PO, Press Ombudsman (har slutat). Jag är förbaskat trött på alla dessa så kallade, fria från påverkan journalister, de existerar inte längre. De frotterar sig med kändiseliten, och snappar upp ett och annat som de kan skriva om. Men en sak är säker för mig. Jag vill ha ett kungahus med historia, inte en president med historier.

Jag hoppas att Peter Althin med sin republikanska förening, tynar bort i glåglammig tystnad. Althin och Lars Ohly kan ju alltid ta en gravöl tillsammans!

Länge leve konungen!

Ramona

Nedan hittar du mina ljudböcker. Inte klokt hur många det är som säljer ljudböcker och då har jag bara med en bråkdel av alla näthandlare av ljudböcker. Hade jag ingen aning om!

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris

Bokus

Bokia

Muntligt 

Load2hear.

Mobook