Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 13 oktober 2009

Staten ägde din hjärna och media, då kom Radio Nord...


Under radions (SR 1925) och TV:ns tillkomst under 1960-talet ägdes Sveriges befolknings tankar och åsikter av staten och media.

Tänk va, det är inte speciellt länge sedan som vi, som var födda under den här tiden, bara hade en och en halv kanal på radion och en kanal på TV.

Inte var det särskilt hip hop!

Trots att jag faktiskt minns delar av den tiden har jag svårt att fatta att det faktiskt var så en gång.

Om vi jämför med hur det ser ut i Iran idag var Sveriges regering på den tiden inte alls långt ifrån att på samma sätt indoktrinera svenskarna.

Kort och gott: Tänk rätt! Tänk på (statens) sätt!


I dagarna kommer det ut en bok, Stick, iväg Jack! Historien om Radio Nord som berättar hur allt startade. Danskarna var först ( som vanligt haha) med att lägga ut en båt med radiosändare på internationellt vatten. Det finns en sådan liten bit vatten mellan Sverige och Danmark och 1961 startade Radio Nord. Tycker nog att det är en av årets viktigaste böcker för alla att läsa. En äkta nostalgi tripp men också ett viktigt historiskt steg för svenskarna som plötsligt blev inviterade in i övriga Europa och andra delar av världen.

Plötsligt blev svenskarna medvetna om att det fanns demokratier som var betydligt friare än Sverige. Där människor fick välja musiksmak, ha egna åsikter istället för statens och den som dåtidens media prånglade ut. Nu kunde svenskarna utforska världen och det utan att vara egna detektiver.

Eller vad säger du Sherlock Holmes: Elementärt käre Watson!

Hit the road Jack! eller Stick, iväg Jack! Historien om Radio Nord ska jag läsa!

Hälsar

Ramona