Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 30 november 2011

Bokhandeln sämsta år sedan 1996

Bokhandeln eller även kallad boklådor, har sitt sämsta år i år sedan 1996. Man skulle kunna säga att konkurrensen är mördande:)

Enligt tidningen "Författaren" får titlar utgivna av de tre stora förlagen Bonniers, Norstedt och Walhström och Widstrand ( också ägd av Bonniers) i snitt femton recensioner.

Titlar utgivna på små och medelstora förlag får i regel ett snitt på åtta recensioner medan egenutgivna titlar som mellan åren 1976-1995 utgjorde 49 procent, får i snitt en halv procent av recensionsutrymmet.

Nätrecensionerna av duktiga "privat" recensenter strömmar ut på nätet i allt större omfattning och handeln på nätet av böcker ökar också år efter år.

Det finns något som kallas "centralt inköp" och det betyder, att om chefläsaren tillsammans med sin inköpsgrupp bestämmer att en titel ska köpas in centralt distribueras den till samtliga bokhandlare som tillhör säg, Bokia.
Eftersom det utkommer tusentals nya titlar varje år är det få nyutgivna böcker som når bokhandlarnas hyllor. Men problemet är att de utvalda titlarna kanske inte alls blir de storsäljare som förlagen och inköpsgrupperna hoppats på. Då finns det en sak kvar och det är att returnera böckerna tillbaka till respektive förlag och få pengarna tillbaka.

Samtidigt som bokhandlarna inte bara har så kallade bestsellers i sina hyllor finns dessa böcker också på ICA runt om i landet och där till en betydligt billigare penning. Som Liza Marklunds nya "Du gamla du fria" såldes på ICA för 159:- kronor. På nätet säljs den för 179:- och i bokhandeln tar de cirka 229:-.

Vad prisskillnaden beror på vet inte jag. Det är i regel avtal mellan förlaget och ICA och de är vanligtvis hemliga.

Vi har bland många böcker gett ut "Grattis, du ska bli pappa!" av Magnus Reithner och den är helt klart en succé. Två av de fyra bokkedjorna köpte in den centralt och det har de inte ångrat, den går som smör i solsken.

Att boklådorna har det kämpigt är ingen hemlighet och julen ska vara en av deras bästa tider, men som det ser ut nu, om man ska tro på nyheterna, kommer det nog dessvärre bli ännu färre boklådor nästa år...


Ramona


Grattis du ska bli pappa!
Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel