Senaste teve-intervjun 2015

måndag 6 april 2009

Corn Flakes paket blir träd?


Du äter väl Corn Flakes? Reklamen gör gällande att för varje paket som köps ska det planteras ett träd. Allt för att rädda regnskogen.


Tänk det är som att höra ett eko från det förflutna. Redan på 1970-talet betalade jag 50 kronor i månaden för att rädda regnskogen. Omräknat i dagens pengar är det c:a 250 kronor, skulle jag tro.

Inte för att jag någonsin åkte ner och kollade var alla mina träd hade planterats! Men jag kan bara säga att jag var inte ensam om att pröjsa en femtiolapp i månaden. Alla fick ett tjusigt cetifikat som tack för regnskogsinsatsen. Mig veterligen borde alla de pengarna som vi alla lydigt och hjärtligt betalade, för vad som sades vara en god insats, minst ha renderat till en helt ny regnskog.

Istället tror jag nog att mina träd pryder en och annan altan i form av bord och stolar. Någon kom på en jävla bra affärsidé och blev antagligen stormrik på kuppen.

Nu har Corn Flakes återanvänt idén och hoppas säkert på att folk ska gå på samma strunt som förra gången. Kommer de unga att göra det? Kommer de unga stå i affären med pappa eller mamma och peka på Corn Flakes paketen och säga: Mamma, pappa, vi måste köpa Corn Flakes för då räddar vi regnskogen. Att informationen kommer från TV reklamen och kanske också tagits upp i skolan av lärarna gör inte affärsidén sämre.

Vilken förälder kommer att motstå barnets vädjan för en så kallat god sak?


För min del blir det inte ett enda Corn Flakes paket så länge de kör med den här smörjan, med mindre än att de visar upp bevis för var alla jävla träd planteras!Bilden visar en lokal timmermarknad vid flodbanken i Ecuadors regnskogar. Undra var kassa- apparaten håller hus? Undrar om man räknar antal träd som säljs? Tjänare!Ps. Namninsamlingslistan för Elisabeth Hermons upprättelse ligger kvar och länken är till höger. Chefredaktör Thomas Mattsson fick de hittills insamlade namnen i går, och jag får svar via mail. Som jag kommer att lägga ut.D.s
Mina deckare och även självbiografin i pocket är uppenbarligen poppis, vilket jag är både glad och tacksam för, här är länkarna till näthandlarna för mer info.

Alibris Bokus Bokia.se CDONJag är också så himla stolt över Gunnars recenison av min senaste deckare Lyckohjulet så jag lägger ut den i sin helhet här:Lyckohjulet är Ramona Franssons fjärde deckarroman. Tidigare böcker är Dyrbar kärlek (2005 och i omarbetad upplaga 2007), Iskall hämnd (2006) och Mord i Skärhamn (2007). Hon har också skrivit boken Älskling vi blir inte med barn (2008) som är en självbiografi om ofrivillig barnlöshet.
Handlingen i Lyckohjulet kretsar kring två familjer, Caling och Hildeng. Bra att författaren har ett persongalleri med dessa familjemedlemmar. Man behöver gå tillbaka till den listan ibland för att friska upp minnet. En av dom saker som jag gillade med Maria Lang, svensk deckardrottning under decennier, var att hon alltid hade en personförteckning i början av boken. Hon tog där också med poliser och andra som mer eller mindre regelbundet dök upp i romanerna. Ramona har också hon flera återkommande karaktärer. Kanske en idé att inkludera också dom i förteckningen i nästa bok?
Jag är inte så förtjust i att dela in kriminalromaner i olika fack men Lyckohjulet är en thriller i ordets rätta bemärkelse. Den skulle passa utmärkt att göra film eller TV av. Utan att avslöja för mycket om handlingen så kan jag ändå berätta ett det blir en våldsam upplösning eller snarare upplösningar. Flera olika trådar vävs in samtidigt i berättelsen. Som framgår av namnet är speldjävulen med som en ingrediens. Aktiviteter utövat av kriminella gäng en annan. Men ändå är det till syvende o sist våldet som kokar under ytan i familjerna Calings o Hildings liv som spelar den viktigaste rollen. Utåt sett visar man upp en respektabal fasad men under ytan göms mörka hemligheter som nu kommer fram.
Jag har läst författarinnans tidigare böcker och har tyckt att dom har varit bra o läsvärda. Men visst blir dom bättre o bättre. Framförallt känns karaktärerna mer o mer trovärdiga. Förmågan att berätta en spännande historia med en hållbar intrig har funnits med från första boken.
Jag ser fram emot nästa bok!
Gunnar
Än en gång tack! Och jag tog till mig det utmärkta tipset om uppställningen av även
mina kriminalare i början av boken.
Ramona