Senaste teve-intervjun 2015

fredag 30 april 2010

Tusentals fattiga och utnyttjade marockaner befinner sig i Spanien


I Spanien är arbetslösheten uppe i 20 procent, framförallt på grund av byggkraschen.

Vi befann oss i Spanien under fem månader, november 2001 till maj 2002, samtidigt som utvalda länder inom EU gick över till euron.

Aldrig hade jag någonsin sett så mycket byggkranar. I Torreveja och Cumbre del Sol där vi höll till var det hysteriskt. De som slet på dessa byggen mer eller mindre dygnet runt, bodde i de halvfärdiga husen med fru och barn var till 90 procent marockaner.

Det var skamligt att se hur de utnyttjades. Skyddskläder var inte aktuellt överhuvudtaget. Stora kända spanska byggherrars girighet och likgiltighet inför andra människors behov var skrämmande att se.

Jag undrade hela tiden varför inte den svenska byggfackföreningen inte protesterade. Men å andra sidan gjorde inte ens spanjorerna en antydan om missförhållanden, de verkar inte ha ett program som heter Uppdrag granskning i sin statstelevison.

På grund av att byggbubblan sprack i tusen bitar sitter tusentals marockaner utan rättigheter fast i Spanien. Det kan bli en krutdurk! Att dessa marockaner ska återvända till Marocko är nog inte troligt, med tanke på den fattigdom som råder där. Marocko är ett land som till ytan är ungefär lika stort som Sverige , men vi har bara dryga 9 miljoner invånare och i Marocko finns drygt 33 miljoner marockaner!

Grekland står vid ruinens brant och länder som följer efter i samma fotspår är Irland, Portugal och Spanien. Vilka fler kommer stå med mössan i hand och knacka på IMF valutfondens dörr?

Hur detta kommer att påverka Sverige? Ja, vi är inte en öde ö, som författaren Johan Norberg verkar tro, utan en del av världen och är beroende av allt omkring oss. Politik är trist men jävligt viktigt!

Ha en härlig Valborg!

P.s Inom kort kommer anomaR förlag att introducera en Webshop, där du kan köpa böckerna direkt.D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Jag stötte på kronprinsen Carl Gustaf

Bilden är tagen i min första egna lägenhet i Göteborg, som tillhandahölls av Sahlgrenska. En etta med sovalkov i vad som kallades "Skräckens hus" på Frölunda Torg. Jag bodde på 14:e våningen.

Här är jag bara ynka 20 år ung, men vid tillfället som jag stötte på Carl Gustaf var jag bara 14, så bilden är ju inte riktigt rättvis.

Jag var på väg till Göteborgs Stadsteater för att prya och när jag kom fram till Park Aveny Hotell var det en klunga av folk i vägen. Jag trängde mig emellan och knuffade mig framåt. Helt plötsligt blev det en öppning i klungan och jag praktiskt taget ramlade på en man som stod i mitten. -Åh, ursäkta mig, sa jag, skyndade förbi och kastade en blick över axeln. Tittade rakt in i ett par ögon, som kändes bekanta. Inte förrän dagen efter när jag såg löpsedlarna förstod jag vem jag hade stött på, kronprinsen Carl Gustaf.

En person som däremot fått nöjet att inte bara stöta på Kungen, utan även intervjua honom i egenskap av journalist är Birgitta Andersson, som skrivit den helt fantastiska självbiografin "Blondie". Året var 1978 och bilden är tagen i Lomben i Norrbotten. Kungen var med på en krigsövning, "Vinterkriget". 
Tack Birgitta för att jag fick låna fotot.

P.s Inom kort kommer anomaR förlag att introducera en Webshop, där du kan köpa böckerna direkt.D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på