Senaste teve-intervjun 2015

måndag 2 januari 2012

Drömmar om att bli författare!

Förra året inledde jag med att ha en del inlägg som handlar om författarskap och förlagsbranschen.

Nu kommer lite till i ämnet.

En del drömmer om att bli författare andra bara om att skriva en enda bok.

I nästan alla västländer finns det numera "förlag" som mot betalning trycker upp böcker. Detta var otänkbart för bara 10 till 15 år sedan.

I dag finns det en uppsjö av alla möjliga och omöjliga tänkbara konstellationer på vad som är ett förlag. Det som jag kallar riktiga förlag, vilket betyder att du som författare inte betalar för att få din bok utgiven finns inte många av idag, om ens ett enda.

Ett förlag som Albert Bonnier, är nog ett av få gigantiska förlag som fortfarande inte tar betalt, men å andra sidan väljer de och vrakar, stenhårt, vilka manus som ska tas in. Och att idag satsa på ett okänt ( och inte vackert ungt och slätt) ansikte är nog totalt borta! Dels kostar det ohyggliga pengar att lansera en bok och går det inte att räkna med att pengarna kommer tillbaka, satsas inga. Visst, förlaget kan i efterhand söka statligt litteraturstöd och det beviljas i många fall. Norstedt, Bonniers och de flesta stora förlag söker konstant och får också stöd. Jag vet, eftersom anomaR förlag sökte litteraturstöd för boken : Älskling, vi blir inte med barn" och fick avslag. I detta avslag kunde jag läsa vilka förlag som sökt för vilka böcker och vad de fått i stöd.

Och för att söka stödet får inte boken ha tryckts upp inbunden i mer än 2000 -3000 ex. Bara en sån sak! Att det gick att söka litteraturstöd var också något nytt för förlaget. Man lär sig!

Om du nu råkar ha ett manus förväntas detta att vara perfekt skrivet. Inga fel där inte! Dessutom ska du berätta en historia som aldrig tidigare berättats. Svårt, för att inte säga omöjligt. De flesta historier har redan berättats om än med andra ord.

Varför är det då så svårt? Jo, idag finns det ett utbud som är mega stort. Det finns e-böcker, ljudböcker, pocket, kartonage, storpocket och inbundna och alla förväntade bestseller böcker erbjuds ofta till låga priser, men inte överallt. Betänk också att idag kostar en inbunden bok på cirka 300-400 sidor inte mycket mer än vad den gjorde för 30 år sedan.

När författarförbundets avtal med förläggarföreningen sades upp 1996 stod det tusentals förvirrade författare och undrade vad som stod på. Efter det har Niagara fallet forsat fram under broarna.

Idag skriver så gott som alla förlag individuella avtal med varje författare. Och varför då? Jo, för att gardera sig mot eventuella förluster.

Idag köper du böcker nästan var som helst. På nätet ökar försäljningen konstant, men hur ska du skylta med böcker på nätet? Om du går in på Elib.se och tittar på de senast utkomna titlarna rinner de förbi som Göta Älv. Det går undan... och när jag kom ut med mina titlar satt mina böcker kvar på förstasidan i veckor. Nu handlar det om timmar.

Ja du milde, vad tiderna har förändrats på bara sex år, och så kort tid har jag varit i branschen. Men, jag säger som jag alltid gjort: Vill du skriva så gör det! Vem vet, just Du kanske har den där berättelsen ingen skrivit förut.

Ramona

Förlaget har sänkt priset på samtliga Mp3 böcker!
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel