Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 29 november 2011

Stolt över att vara svensk?

Att vara svensk och stolt över det. Egentligen inte alls märkvärdigt. Om en turk i Turkiet är stolt över sitt land, sin kultur, traditioner och ursprung är detta knappast något som noteras, men om en svensk vill vara detsamma utropas genast: Jaha, vad är det som är så typiskt och bra med att vara svensk då?


Jag är född i Sverige, men var statlös fram till att jag började skolan 1963. Orsaken var att jag skrevs på min fars pass. Han kom som flykting på falska papper från Warszawa den 5 januari 1947. I Borås mötte han min mamma, också hon flykting, men från forna Östtyskland. Hon anlände 26 juni 1954 och jag föddes i Borås 1956.

Mitt första språk var polska och jag växte upp i Sverige, men som Europé. I min släkt och bland vänner fanns tjecker, ryssar, tyskar, ungrare, polacker och spanjorer, men inga svenskar. Inte förrän jag började skolan kom jag i kontakt med svenska familjer och ett för mig fullständigt främmande sätt att leva.

Nu har Sverige fått ett, i mångas ögon, rasistiskt parti, Sverige Demokraterna. Vad är rasist? För många ett ord som slungas iväg som en frisbee. Att vara rasist är att på fullaste allvar tro att en människa är mindre värd om han/hon är född i en annan kultur än den västerländska och därför kan man bespotta och förakta densamme.

I min familj fanns rasism och den drabbade mig som barn, vilket var en fasansfull upplevelse. Min mor, katolskt uppfostrad och tyska, gifte sig med en man av judisk börd. I min familj var det min mormor som spottade på mig. Under hela mitt liv har jag alltid undrat, är jag svensk? Hur ska jag känna mig som svensk? Beter jag mig som en svensk? Vad är att bete sig som svensk? Jag har efter alla år kommit till den slutsatsen att jag älskar Sverige, jag älskar svenska traditioner, oavsett varifrån de har sitt ursprung. För det var här jag såg dem första gången. Att dansa kring en midsommarstång, att sjunga små grodorna, att fira jul med sill, köttbullar, dopp i grytan m.m. Svenskar kan släktforska och hitta svenska anfäder från Småland anno 1600-talet, och det ska de vara stolta och glada över.

Diskussionen i Sverige när det gäller invandringspolitik och flyktingpolitik har varit på rännstens nivå och media har hjälpt till, antagligen ovetande, eftersom de flesta journalister och experter som skrivit eller uttalat sig i ämnet tillhört ursprungssvenskarna och är, som Jimmie Åkesson uttryckte det ”södermalmsjournalister”, eftersom många av huvudstadens journalister inte bor eller har bott i de områden som är invandrar - och flyktingtäta. Har det yttrats något negativt i den förda flykting- eller invandringspolitiken har detta genast slagits ner med orden: Du är rasist! Vilket effektivt har tystat debatten.

Jag vill att alla svenskar ska vara stolta över sitt land, känna stolthet och aldrig skämmas över sina traditioner. De är underbara! Att klä sig i folkdräkt är vackert, det är inte bara till för kungafamiljen eller Jimmie Åkesson med fru. När det gäller politiken har SD fått drygt 6 procent av väljarrösterna och därmed plats i riksdagens fina rum. Att då som socialdemokraterna, som en gång byggde upp landet tillsammans med Sveriges befolkning och sin arbetarpolitik, vända dem ryggen är beklagligt oartigt. Ta istället diskussionen om varför SD vill regera. Varför väljer människor att rösta på ett parti som inte hyllar kärlek mellan människor av samma kön? Varför anser SD att kvinnan inte ska få bestämma över sin kropp fullt ut? Varför vill SD att vi inte ska vara en del av Europa? Argumentera emot dem istället för att smyga ut bakvägen. Det är endast genom diskussioner och demokrati som vi människor tar oss framåt genom livet. Inte genom tystnad!

Berätta att en svensk har samma rättighet att känna stolthet över sitt ursprung som en turk i Turkiet. Berätta att det är fint att vara svensk, att det är fint med svenska dialekter och traditioner. Jag känner mig lyckligt lottad över att ha fötts i Sverige och över att få ta del av svenska traditioner. Jag är stolt över landet Sverige och vill läsa och lyssna på seriösa diskussioner om hur Sverige ska komma vidare i en värld, där allt fler människor vill leva i en demokrati med yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Och för att fler människor ska få möjligheten att leva i en demokratisk värld bör också svenska politiker, media och expertis öppet våga diskutera om vad som bra och inte bra i Sverige med den förda och den nuvarande flykting- och invandrarpolitiken. Tillåt inte att frågan ska ägas av ett parti!

Flaggan hittade jag på en alldeles förtjusande sida med massor av animationer och den hittar du här!
 
Ramona
 
 
Grattis du ska bli pappa!
Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel