Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 23 april 2013

Världsboksdagen den 23 april 2013

Idag är den 23 april 2013 världsboksdagen. Vad innebär det egentligen?

Jo, en massa människor runt om i världen byter, skänker och pratar om böcker.

Vad betyder det för en människa som inte kan läsa? Eller för någon som avskyr böcker? Eller för den som inte ens tycker om att läsa? Inte ett dyft!

Vad är egentligen en bok? Tja, det beror på. Ibland kan en bok skänka dig flera timmar av spänning, underhållning, romantik, tips på middagar, desserter, bröd, resor... ja en bok kan ta dig världen runt utan att du lyft arslet ur fåtöljen. Så egentligen är böcker det mest fantastiska människor uppfunnit.

Sanna dokumentära berättelser, ( om man bortser från Gömda och Asyl av Liza Marklund) är kolossalt intressanta och kan lyfta eller fördunkla din vardag. Skaka om dig och få dig att känna saker som du kanske inte känt förut. Kanske till och med får dig engagerad i någon förening, som du inte ens visste fanns.

Men hur ska man få människor att bli intresserade att läsa? Är det bara att stoppa en bok i deras händer med uppmaningen: Läs! Nä, så enkelt är det inte. Det börjar när du är barn. Föräldrar som läser sagor, föräldrar som engagerar sig i sina barn och att de ska läsa. Så vad gör man när föräldrar är analfabeter eller inte orkar? Jo, då kommer nästa instans och det är skolan. Vakna och pigga lärare som uppmuntrar barn att läsa. Inte heller där lyckas det alltid av olika orsaker.

Det finns hundratusentals unga och gamla som älskar sport av olika slag. Likadant är det med unga och gamla som älskar att läsa. Alla gillar inte allt som erbjuds och idag är det ofantligt många erbjudanden, vilket kan vara svårt för många. Ju fler saker som finns att att välja mellan, desto svårare blir valet. Är det rätt val? Är det här bra? Hur ska jag veta att det här är det bästa valet?

För hundra år sedan känns det som, men det var inte så länge sedan och året var 1976, då gick jag med i Bonniers Bokklubb. Bekvämt. Och jag var med i tjugo år. Så en dag blev jag sur, tyckte att mina tjugo års medlemskap inte genererade de rabatterna jag förväntade mig. Så jag tackade för mig! Var det girigheten hos Bonniers som skapade detta? Inte vet jag! Men idag köper jag i de flesta fall mina böcker över nätet och det är något som skapar problem hos de fysiska bokhandlarna. Och som oftast handlar det om pengar. En bok, som i bokhandeln, kostar 229:-, kostar kanske 169:- inklusive frakt på nätet. Och då är det inte konstigt att jag med flera andra väljer nätet.

Sedan finns det en ny grej: E-boken. Istället för bananlådor vid flytt, som väger ton, har man en läsplatta som väger 500gr och kan fyllas med tusentals böcker. Så dagens unga kommer troligen inte tycka att pappersböcker är grejen... och hur blir det då i bokhandeln? Tja, den får tänka om. Kanske kommer bokhandlarna ha en bookbox där man tankar ner böcker till sin iPad, iPhone eller vad det nu kan tänkas bli i framtiden.

Är detta då döden för pappersboken? Svårt att säga. Vissa böcker vill man nog ha i pappersform, som kokböcker, bilderböcker för barn, där boken i sig är ett lego. Men vi som är författare och knuffar ut en bok om året kan nog inte räkna med att våra böcker ökar i pappersupplagor, däremot får vi alla slåss om utrymmet på nätet, där det säljs e-böcker. Sedan är det ett ljudböcker, inte att förväxlas med Daisy, som är bibliotekens variant för synskadade. Daisy-böcker läses in av olika personer, men dessa kallas talböcker. Ljudböcker är oftast inspelade av skådespelare som är skolade i att tala på ett speciellt sätt. Med inlevelse så att säga. En del författare är bra på detta också. Dock inte jag.


Så hur ska vi få fler att läsa, oavsett om det blir på skärm eller i pappersform? Ja, min idé är att det måste bli billigare böcker. Ja, jag vet, det kostar att skriva, det kostar med redaktörer, lektörer, reklam osv... men idag ska allt gå fortare än vad det gjorde för tio femton år sedan. Skynda, skynda som Gunde skriker på Fångarna fortet... och att dra ner tempot verkar inte göra sig. Men visst, det vore en bra idé om vi vill njuta av livet och en god bok, då får vi inte skynda, utan ta´t lugnt... Så det är aningen schizofrent att både vilja och inte vilja, men allt är upp till dig. Vill du njuta av ditt liv, vill du känna en enorm kärlek, vill du resa utan att flytta rumpan, vill du känna spänning och gissa vem som är skyldig, ja då är det en bok du ska ha i handen i vilken form den än har. Den ger dig en livslång upplevelse, den lär dig saker som du inte visste, får dig att växa, den kan ge dig ett nytt liv du inte visste fanns, den kan ge dig svar på svåra frågor, den kan bygga upp ditt ordförråd och sist men inte minst, boken kan ge dig så ofantligt mycket glädje utan att du blir ruinerad. För det finns en uppsjö med bibliotek, som jag innerligt hoppas aldrig försvinner!

Så läs dig trött!

Med hjärtliga bokhälsningar på världsboksdagen!

Ramona