Senaste teve-intervjun 2015

fredag 2 mars 2012

Debutantpris var uppgjort i förväg!

Svensk Bokhandel, bokhandelns branschtidning, levererade dagens tråkigaste nyhet när det gäller författarskap och förlagsverksamhet.

Debutantpris var ett pr-jippo!

Förlaget Norstedts egen författare, Eija Hetekivi Olsson, är säkert en duktig författare, boken säkert också bra, men det är just hur det går till som stör mig!

I Sverige finns, som jag ser det, ett fåtal stora aktörer som kontrollerar det mesta av bokutgivningen och vad som hamnar på bokhandlarnas diskar. Vilka de är? Bonniers, Norstedts, Piratförlaget och Natur och Kultur.

Alla de nämnda förlagen har representanter som sitter i styrelsen för Sveriges förläggarförening, som i sin tur bland mycket annat, väljer ut vilka böcker som ska få Augustpriset.

Alla stora aktören i branschen känner varandra och följer med i vad den andre gör. Och allt stavas som i alla andra sammanhang: Pengar!

Jag skulle ljuga om jag sa att inte pengar betyder något och jag ljuger inte! Pengar betyder att man kan betala hyran, köpa mat, gå till tandläkaren, åka på semester, köpa kläder och tjänar man dessutom mycket pengar sätter man guldkant på sin tillvaro med allt vad man nu kan längta efter. Alla längtar inte som bekant efter samma saker.

Men det jag saknar i den här historien och i förlagsbranschen som sådan är att de ärligt säger just de orden : "Vi gör detta för att vi vill tjäna pengar och det är därför vi gör reklam på alla sätt för vissa böcker och författare så att läsarna ska köpa böckerna."


Anledningen till att ingen i branschen andas ordet "pengar" , tror jag i alla fall, är att det anses som fult inom kulturen att prata om pengar och att man vill tjäna desamma!

Som konstnär ska du vara glad och fattig, då är du som bäst:)

Ramona


Grattis, du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokborgen
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel