Senaste teve-intervjun 2015

fredag 15 oktober 2010

Kung Salomo och striden om barnet, fast i verklig tappning.

Följande text är ur Kungaboken, Gamla Testamentet.

"Två kvinnor kom till den vise Salomo för att han skulle avgöra vem av dem som var mor till ett barn. Båda två hävdade att barnet var deras och ingen ville ge med sig. Salomo tog då fram ett svärd och föreslog att barnet skulle huggas i två delar så att de grälande kvinnorna kunde få var sin del av barnet.När den ena kvinnan då vilt protesterade och sa: "Herre, ge honom hellre åt henne, döda honom inte." och när den andra sa: "Nej, ingen av oss skall ha honom. Hugg till!", förstod Salomo vem det var som var barnets riktiga mamma." (1 Kungaboken 3:16-28)

Jag ser symboliken i dagens vårdnadstvister. Men tyvärr fungerar de inte tillfredställande och jag kan förstå varför.

Jag har precis läst domen gällande vårdnadstvisten mellan Catarina Hurtig och Ulf Elmqvist som förkunnades 2010-06-29, den kan naturligtvis ha överklagats, vilket jag inte känner till i skrivande stund.

När jag läser domen ser jag en ung omsvärvad "känd" kvinna som njuter av livets goda men som samtidigt har ett barn, som behöver en mamma. Jag ser också en man som tjusats av den unga omsvärvande kvinnan och sett kvaliteter i henne som bejakade hans inre.

Nu talade de inte längre samma språk, och då menar jag inte svenska, för det hade de gemensamt, men utöver sitt gemensamma språk verkar ingenting annat ha fungerat dem emellan.

En del kvinnor som lyfts upp till "kändisar" kan ta detta med ro, de kanske under lång tid arbetat sig upp och känner sig därmed inte inkastade i kändisdjungeln, medan andra utvecklas att bli mer likt de rovdjur som vistas där, allt för att behålla sin plats.

Jag kan se att inblandade myndigheter har gjort både rätt och fel ur min synvinkel, men jag vill också starkt påpeka att arbetet med att "bedöma" vilken förälder som är bäst för barnet inte är som att spela Monopol. Det är tufft och kan säkert i många fall driva både en och annan till sjukskrivning. Att äga sanningen är inte möjligt, att försöka förstå sannolikheten är inte heller enkelt. Men att sätta barnets främsta först bör och är säkerligen intentionen för de inblandade.

Jag hoppas och önskar att det finns engagerade och intelligenta människor som skulle bilda en utredningsgrupp. I denna grupp skulle de sammanställa alla domar i vårdnadstvister under de senaste 20 åren och göra en utvärdering samt med underlaget av densamma stifta nya lagar och även skapa nya ämnen i skolan som grund för att möta vårt nya samhälle. Som sagt jag hoppas!

(bilden av kung Salomo från Wikipeida)

Ramona

anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Ofrivilligt barnlös, leva med det och inte bli bitter. Går det?

Visst är det levande och förväntansfylld bild. Vid havet, gravid, en älskad make och son.

Allt det här och så mycket mer såsom, dagis, förskola, skola, middagar med andra barnfamiljer, lära känna fler som också har barn, allt detta hamnar oftast i bakvattnet när man inga barn får.

Kan man bli bitter av att inte ha fått barn? Ja, det kan man, men det är inte vanligt? Den jobbigaste tiden är mellan 25 och 40 år. Sedan går det bara åt rätt håll.

När människor som har barn påstår att vi barnlösa gör saker på grund av att vi inte fick barn är det sant, om det är att vi kan resa oftare, skriva böcker, ha mer pengar över, ha mera fritid och sådant som barnfamiljer kanske inte har tid eller pengar till. Vi kan också engagera oss i andra som har barn och hjälpa dem. Vi kanske också hjälper till med att skapa möjligheter för föräldrar som hamnar i knipa.

Men detta gör vi inte av bitterhet eller ilska över att vi inga barn fick. Det gör vi av kärlek till våra närmaste och våra vänner.

Varje dag pågår en bitter kamp mellan före detta ljuvt älskande par. Par som en gång tittade varandra djupt in i ögonen, älskade varje del av den andres kropp, älskade luften som omgav dem och som bara några år senare står som två ilskna tjurar i samma ringhörna och kampen gäller: Vem ska ha ensam vårdnad om barnet?

Vårdnadstvister är bland det jävligaste som finns. Detta insåg jag för bara några år sedan. Kvinnor och män smutskastar varann och ibland är anklagelser sanna, men de är lika ofta falska.

Ett fall som intresserar mig är Catarina Hurtig och Ulf Elmqvist. Om jag har förstått det hela rätt är de just nu i rättsalen och presenterar 27 vittnen! Deras vårdnadstvist kommer förutom att den blir svindyr också bli en slaskig sådan. Här haglar anklagelser och på nätet finns en uppsjö av skvaller och säkert också fakta.

Catarina Hurtig är för de som inte visste, hovreporter och i samband med att skilsmässan brakade ut i media skulle hon samtidigt presentera sin nya bok, Kronprinsessan Viktoria. Dålig timing.

Tidigare polischefen Tommy Lindström är anlitad av båda lägren för att försöka skapa något slags ordning i kaoset om han lyckas vet jag inte.

I vilket fall är den största tragedin Catarina och Ulfs son. Det är den lille som ska leva med protokollen som lämnas ut av Stockholms tingsrätt. Är detta ett vuxet beteende? Ja, men det är inte bra och så ser det ut har jag förstått. Vad jag har lärt mig under dessa år är att jag tar inte ställning i vårdnadstvister, eftersom jag har inte varit i föärldrarnas sängkammare än mindre tillbringat vardagen med dem och därför anser jag mig diskvalificerad att döma. Däremot är det fritt att ha åsikter, som alla andra.

Att vissa får för sig att vi som är ofrivilligt barnlösa drivs av hat mot kvinnor som blir gravida och får barn, eller mot män som gjort andra kvinnor med barn och inte oss, är fullständigt fel.

Vi är inte på något sätt annorlunda än andra, vi har bara inte fått barn, i alla fall inte biologiska. Vi är så normala att vi knappast märks.

Det är därför jag har skrivit en bok, en självbiografi, som heter : Älskling, vi blir inte med barn. Läs den och du kommer att förstå så mycket bättre.

Ramona

anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON