Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 30 juni 2011

Vattenpipa, livsfarligt och ofarligt!

Visst låter det underligt? Men enligt läkare är det farligt att röka vattenpipa. Detta eftersom det används tobak, visserligen med olika fruktsmaker, men ändå!

Två fall av dödlig utgång har inträffat i samband med rökning av vattenpipa och då handlar det om kolmonoxidförgiftning*, som är ett livsfarligt tillstånd att hamna i.

*Kolmonoxidförgiftning ger diffusa symtom. Det är viktigt att upptäcka tillståndet för att snabbt kunna sätta in akutbehandling och för att minska risken för senneurologiska komplikationer. Grundbulten i behandlingen är normobar syrgas, som ska sättas in så tidigt som möjligt och med så hög FiO2 som möjligt. I vissa fall kan man överväga hyperbar oxygenterapi, HBO.
Läs mer här!


I Göteborg finns en kille som säljer vattenpipor och han intervjuades i P4 Göteborg, där han berättade om två killar som under midsommarhelgen lyckades med konstycket att röka sönder en vattenpipa. Tilläggas ska, att killarna var svenskar och därmed inte har den erfarenhet som de flesta har i Mellanöstern, där de växer upp vattenpipan, som ett naturligt inslag i hemmet. Killen, som säljer vattenpipor i Göteborg, jämförde varmrökningen av vattenpipan med att du tänder en cigarett, tar ett grymt bloss och på bara ett drag är cigaretten slut!

Men vattenpipan används inte alltid. Ibland är den enbart inhandlad för att vara en vacker prydnad i hemmet.

Lite kul dock tyckte jag att killen svarade på programledarens fråga om han inte känner något ansvar till att sälja en sak som trots allt är farlig. Han svarade: Jag säljer bara vattenpiporna inte tobaken man använder. Vilket fick mig att tänka på att om jag bara säljer vackra askfat och inte tobak, är mina produkter rena rama hälsoinvesteringen.

I vilket fall som helst används vattenpiporna på olika sätt, beroende på om det är vana idkare eller ovana. De vana röker kanske vid festliga tillfällen, tar det lugnt mellan blossen och låter pipan gå runt. Medan de ovana röker på som om varje drag vore deras sista och tar de det inte lugnare finns risken att det blir just det, sista draget.

Ramona

"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate till specialpris på Adlibris


"Grattis, du ska bli pappa"  Adlibris    Bokus  CDON

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet  och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare.

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.

Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt 
Load2hear.
Mobook
Storytel