Senaste teve-intervjun 2015

söndag 25 november 2012

Amazon "Slemmet" i Kalla kårar?

Amazon kan också vara namnet på den ofattbart vackra regnskogen, som håller på att bli mindre och mindre i omfång. Men det är inte den Amazon jag tänker på.



Inte heller är det vår kära gamla Volvo Amazon, som numera är en klenod för många samlare.
amazon.com
Utan jag vill prata om amazon.com. Ett världsomfattande företag, som säljer allt. Ja, jag vet inte om de säljer hus, men allt till huset finns. Utöver detta har de också böcker och Kindleplattor till de e-böcker de säljer. Man kan för att förenkla det säga: Köper du en e-bok någon annanstans än på Amazon, ja då passar inte Kindleplattan ihop med den e-boken.

Nu kallar Amazon sin produkt för: Kindlefamiljen, eftersom det är tre produkter.
Här en bild av ett mindre lager av alla de tusentals lagerutrymmen som Amazon har runt om i världen.

Än så länge finns inte Amazon i Sverige, men de är görsugna på att ta plats. Inte så poppis i alla läger dock. Och när man läser ur det senaste numret av Svensk Bokhandel, branschtidningen, så har Amazon problem lite varstans i Europa.

" Amazon anklagas av brittiska revisionsutskottet för att betala för lite i skatt. Utskottet menar att företaget i förlängningen riskerar att försätta andra bokhandlare i konkurs.

Amazon är ett av de internationella företag som den senaste tiden grillats av The Public Accounts Committee (PAC), som övervakar statsfinanserna i Storbritannien. Anledningen är att Amazon, trots att de under förra året omsatte 80 miljarder kronor i Europa, betalar mindre än 69 miljoner i skatt. Detta då de låter all sin försäljning i Europa gå via filial i Luxemburg, vilket betyder att de endast behöver betala elva procent skatt på utländska vinster. Skatteplaneringen är inte olaglig, men har fått brittiska politiker att reagera. " Slut citat.

Intåget av Amazon i Storbritannien fick mig att minnas en bok i serie som jag läste under 1970- talet. Serien hette "Kalla kårar" och var en science fiction skräck serie. Just den jag minns, hade titeln "Slemmet". Intet ont anande människor tappade till exempel upp ett bad och under tiden de väntade på att vattnet skulle få rätt temperatur, innan de satte i proppen, lade de märke till en slags grön sörja som satt i avloppet och började peta på den. Detta resulterade att "Slemmet" sakta sög i sig människohanden och inom loppet av några sekunder var allt uppslukat och det som lämnades kvar var några droppar vatten, svagt grönaktiga.

I en annan scen var det en kvinna som diskade och eftersom "Slemmet" var slugt och förvandlingsbart kunde man se att "Slemmet" betraktade den unga vackra och sexiga kvinnan en stund innan det började leka med henne. Hon tittade fascinerat på de små skimrande runda bitarna som rullade i diskhon och hennes tanke var att fösa dem samman ner mot avloppet och trycka på knappen till avfallskvarnen. Men när hon tog av sig diskhandskarna och kupade handen hoppade alla de små bitarna upp i handen och formade sig till en stor klump som täckte hela handen. Hon skrek hysteriskt samtidigt som hon med den andra handen förtvivlat försökte få bort "Slemmet". Kampen var långdragen men hon förlorade och försvann ner i avloppet.

På något underligt sätt får jag samma associationer när jag tänker på Amazon, alltså som "Slemmet". Amazon erövrade från en dag till annan Storbritannien utan förvarning, åtminstone för större delen av bok- och förlagsbranschen, om man ska tro på vad som skrivits om detta. Naturligtvis ger Amazon nya arbetstillfällen, men frågan är hur många som går förlorade när man räknar samman slutresultatet. Klart är att de erbjuder kunderna otroligt mycket varor och till väldigt låga priser, åtminstone till en början. När de sedan konkurrerat ut andra aktörer och är ensamma herrar på täppan tar de igen vad de förlorat.

Jag tror inte att Sverige kommer att kunna värja sig mot Amazon i längden, utan de kommer att glida in i vårt nätsystem och sälja sina varor. Frågan som kittlar är, vilka förlag kommer de att sluka på sin väg?


Ps. "Även brittiska tidningar, som The Mirror, har uppmanat sina läsare att bojkotta Amazon. Frankrike kräver Amazon på nästan 1,8 miljarder kronor i kvarskatt. Amazon kommer att bestrida betalningskravet" Slut citat Svb. Ds.



Ramona