Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 20 april 2009

Brrr, våren är här och jag fryser som sjuttsingen!


Ja, jag vet att det finns varma kläder, men jag är dödstrött på vinterkläder. Trots det tog jag på mig min vintermössa igår på eftermiddagspromenaden med Lina. Gissa att jag var glad för mössan. Den kalla vinden ven runt öronen, istället för in i dem.

Imorgon kväll ska jag vara med i SVT2 i programmet Eftersnack, alla med internet kan kolla och alla med parabol, var man än bor. Det ska bli jätteroligt.


Kan inte låta bli att lägga in en brasklapp för Alliansen idé om jobbcoucher, som jag faktiskt skrivit om tidigare i andra inlägg. Detta är personer som har fått EN HEL VECKAS utbildning för att i princip stå och hurra för de arbetslösa och puscha dem i rätt riktning.

Varför ska det vara så förbannat svårt att fråga de som nu blir arbetslösa, vad de vill? Vad har de arbetslösa för önskemål? Alla som nu blir arbetslösa är ju för allt i världen inte en homogen grupp! Här finns ett brett spektra med alla åldrar, yrkeskunnande och tidigare utbildningar.

Det som behövs nu är kunnigt folk som omedelbart tar tag i den arbetslöse och frågar ut denne om vad som önskas. Vill du studera? Kan du byta bostadsort? Har du familj? Vill du utbilda dig ytterligare? Vill du pröva på ett nytt jobb som lärling? Herregud hur svårt ska det vara? Inte hurrande coucher! Möjligen kan en och annan couch behövas vid sidan om för att puscha och uppmuntra, men först och främst behövs kunnigt branschfolk inom alla branscher.

Vad är det som säger att bara för att man stått vid bandet på Volvo i tio år är detta vad man vill fortsätta med? Man kanske vill bli barnskötare, eller tandläkare!

Jag fryser av att det är en kall vår, men jag kan tänka mig att de arbetslösa får frossa bara de tänker på hurra-coucherna!


Bilden längst upp i artikeln har jag fått från min tyska väninna. Bilden är från hennes trädgård i södra Tyskland, som den ser ut nu. Är det en ljuvlig plats att vara på, eller va?
Visst är det dödskönt att sitta under ett blommande träd och läsa? Och varför inte en pocket?
Mina deckare, Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och min självbiografi Älskling, vi blir... finns nu i pocket, även min senaste deckare Lyckohjulet. Besök din bokhandlare eller kolla in näthandlarna:


Adlibris


Bokus


Bokia.se


CDON


Kulturbutiken

6 kommentarer:

Catrin, Borlänge sa...

Javisst är det härligt med vår...men som sagt det fick gärna vara lite varmare ute, men värmen kommer väl framöver får man hoppas. Precis som du vill man städa undan vinterkläderna. Men jag hade täckjacka på mig igår när jag tog en promenad med vår hund Stina, för att inte frysa.

Ja, dessa jobbcoucher. Kan de verkligen hinna med o hjälpa alla som vill ha hjälp av dem?
Som du skrev: varför inte fråga de som är arbetslösa eller kommer att bli det, vad de kan tänkas vilja göra i framtiden. Många kanske vill byta till helt ny inriktning av yrke. Som jag skrev tidigare i en kommentar så gjorde jag det. Jag är utbildad administratör och jobbade som det i 27 år, sen kände jag för att göra något helt annat. Har alltid känt att jag vill jobba med människor. Så jag utbildade mig till Undersköterska på Komvux och det har jag inte ångrat. Visserligen jobbar jag nu som Personlig assistent, men att ha USK-utbildning i botten sitter inte i vägen.
Men något jag retar på mig är att de försöker tvinga arbetslösa att flytta till andra städer, framförallt storstäderna. Har man då familj med hus t ex kanske man inte är så sugen på att flytta, för då måste ens partner säga upp sig kanske för att jag blir erbjuden ett jobb på halvtid eller vad det nu kan vara. Och barnen rycks upp från sin trygghet. Eller också vill de att man ska ha ett till boende, men vilken vanlig Svensson har råd med 2 boendekostnader. Ibland undrar jag vad de regeringen tänker med. Politikerna har ju en trygg ekonomi och behöver säkert inte oroa sig för den. Men vi vanliga på "golvet" måste kanske vända på både den ena och den andra kronan för att få det att gå ihop.
Visst, vi har det bra i Sverige, det är inte det och jag ska väl inte klaga allt för mycket. Men ibland känns det lite orättvist ändå.
Nog om detta.
KUL!!! Att du ska vara med på Eftersnack. Det ska jag kolla på.
Nu ska jag iallafall sätta mig på altan och njuta av din senaste bok i solskenet. Det har tydligen blivit varmare ute, åtminstone på altanen.
Hoppas att det snart även blir varmare på Tjörn, för v 33 måste det vara varmt iallafall, för då kommer vi dit.
Ha de gött!!

Anonym sa...

Kul! vill gärna kolla! Vilken tid och vilken region?/Helena

Ramona Fransson sa...

Hej Catrin

Visst är det gudagott att ha en utbildning och med den erfarenhet av livet. Ingenting av detta kan tas ifrån dig.

Hoppas att du berättar för mig vad du tyckte om Lyckohjulet. Gärna också om min närvaro på Eftersnack.

Ha det gott du med!

Åsa sa...

Åh, så glad jag blir när jag hittade en författarkollega! Även om jag inte kan kalla mig författare än, det är en dröm och önskan än så länge.
Skrivandet är en konst och inte något man gör i en handvänding. Jag har börjat en distansutbildning för att lära mig hantverket.
All lycka i framtiden!
http://suburbandreams.blogg.se
/Åsa

Ramona Fransson sa...

Hej Åsa,

Att författa är som att måla en tavla, agera i en pjäs, skriva ett manus, och jag känner mig aldrig fullärd, eller för den delen helnöjd, vilket antagligen är skaparens dilemma men samtidigt ger det mig också tillfredställelse och en livslång utbildning.

Tack och lycka till du med!

Ramona Fransson sa...

Hej parnassen,

Regionen är väst, en annan är la götebörgare, fastän från början var jag P-bonne, vilket boråsare kallades en gång i tiden. Numera är jag tjörnbonne och trivs fantastiskt på denna vackra, naturvänliga och människovänliga ö.