Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 10 februari 2010

Blondie, är boken du inte ska missa

Om du inte läst "Blondie" ännu, gör det!

Birgitta Andersson berättar utan omsvep, på ett rakt och tufft sätt om sitt liv. "Varning, detta är inte bok för veka violer"! (min anm.)

Redan när du öppnar boken och läser de första raderna på omslagets vänstra flik förstår du att resan med Birgitta Andersson kommer att bli ett livslångt sökande efter kärlek, ömhet och trygghet. Birgitta hittar kärleken, flera gånger, men är det den rätta kärleken?

Jag blev djupt berörd av Blondie och ville inte släppa den ur händerna. Birgitta Andersson fick mig att se gestalterna, hennes lillasyster Cecilia, den lilla vackra änglalika flickan och mötet med Hinsehäxan på kvinnofängelset Hinseberg. Skildringen av hur det går till på fängelset borde vara något för "betonghäckarna" att läsa. Förresten boken "Blondie" borde läsas av alla som vill lära sig om vad som kan göras för att det ska bli människor av alla de som sitter innanför murarna, så att inte bara att ett fåtal, som Birgitta, lyckas överleva mot alla odds!

De flesta har någon gång sett den "ryska dockan" som kallas Matrjosjka är en variant av Matrona (som kommer från latinets mater – mor) vilket var ett vanligt förnamn bland ryska bondkvinnor vid tiden för dockans tillkomst.

Och var det något som Blondie hade var det en mor, Maja, som ställde upp i alla väder, även om Maja vid ett tillfälle, i samband med Blondies födelse, ville kasta sitt nyfödda barn i en snödriva. Men efter att ha läst boken, är jag övertygad om att Maja aldrig skulle gett upp ett enda av sina tre barn. Maja var som den ryska dockan, omöjlig att knuffa omkull. Maja reste sig varje gång.

På något sätt, via gener eller med jätteportioner av kärlek, överförde Maja sitt överlevnads sega virke på sin dotter Birgitta "Blondie" Andersson. Därför passar Matrjoska in på Birgitta också.

Tack, Birgitta för att du var modig och överlevde så att vi fick möjligheten att få läsa en sann historia, som vida överträffar alla fantasier om hur det kunde och kanske till och med fortfarande ser ut i Sverige. Landet där de styrande gärna slår sig för bröstet för att det ser så fint ut. Ja på ytan, men om man som du varit bakom fasaderna, vet man vad som är värdefullt i livet och det är inte det som glittrar och glimmar.
Hälsar
Ramona Fransson

7 kommentarer:

Helena Palena sa...

Bra skrivet! Hur det fortfarande ser ut? Det kan man verkligen undra. Med tanke på att barnhemsbarnen får skadestånd för det som skedde för några decennier sen kan man verkligen undra hur det ser ut för dom utsatta? Precis likadant tror jag. Vem lyssnar på barnen som skuffas runt?

Nä, har man inte en mamma och en pappa som kan ställa upp är det dags att gå in och kolla hur varenda utsatt unge har det. Men tror du att sociala har tid med det? Det tror inte jag. Dom bryr sig inte efter klockan fem. Hur i helvete kan vi ha 18 000 uteliggare i lande Svergie som har världens största skattetryck? Förklara det den som kan!

Monica Antonsson sa...

Vad roligt att du gillar Blondies bok. Jag tipsar henne!

Carina Persson sa...

En underbar recension av en mycket bra bok. Och Birgitta är ju en sådan underbar människa. Hon har en särskilt plats i mitt hjärta.

Jag har även läst några av dina böcker, Ramona, och jag har en till som väntar på att läsas. Också jättebra böcker. Jag älskar deckare. Och verklighetsbaserade böcker.

Hoppas allt är bra med dig.

Kram från

Carina i Kristianstad

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena,

Ja det har inte blivit bättre, om man ska tro på de som arbetat inom dessa organisationer. Daddy är en av dem och har skrivit om detta på sin blogg.

Ramona Fransson sa...

Hej Monica,

Ja, den var fantastisk, öppen, tuff, ömhetstörstande och superärlig.

Ramona Fransson sa...

Hej Carina Persson,

Javisst är det så! Birgitta har öppnat dörren in till massor av hemligheter, avlöjat det fula spelet bakom ATG, och mycket, mycket mera som gör mig förbannad, men jag är jätteglad att hon lyckades komma ut på andra sidan.

Ramona Fransson sa...

Hej igen Carina,

Glömde säga "stort tack" för att du berömmer mina böcker.