Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

torsdag 8 april 2010

Dubbelmördaren Eddie Jönsson är ute och kutar igen!


Eddie Jönsson är 23 år och har dömts för dubbel mordet på två 18-åriga flickor på Hallandsåsen 2004.

Detta är helt klart oacceptabelt. Killen har varit på rymmen sedan i februari och misstänks för att ha fört bort och rånat en man från Halmstad. Nu har han begärts häktad.

De två mördade 18-åriga flickornas familjer kommer aldrig någonsin få tillbaka ett vanligt liv, de fick ett livstidsstraff. Dessutom riskerar de två flickornas familjer, anhöriga och vänner, att när de minst anar det, stå öga mot öga med flickornas mördare. Är det någon ansvarig som överhuvudtaget tänker den tanken?

Vad fick Eddie för straff? Permission och bowlingträffar efter ett år? Lisebergsbesök med vakt vid sidan? Vad fick Eddie för vård under tiden som han satt inne? Fick han vård överhuvudtaget? Vem tog beslutet att ge honom möjligheten att kuta iväg?

Flickorna på Hallandsåsen blev så kraftigt misshandlade att de dog i samband med kylan. Eddie och hans "kompisar" drog järnet. Lät de misshandlade och medvetslösa flickorna dö i en snöhög. Flickorna hade inte använt droger.

I Sverige dömer lagen inte utifrån brottet, som 12 åring kan du massakrera en person hur grovt som helst och när du vill. Straffet, eller ska vi kalla det vård, är att kratta löv i närmsta park!

 Naturligtvis är inte detta ett normalt beteende från en 12 åring, men att dö av grovt våld gör garanterat inte mindre ont även om handen som håller i vapnet är 12 eller 42 år.  Men brottet är som sagt inte det intressanta i Sverige, inte heller hur en människa blivit mördad, i Sverige är det viktigare att se till förövarens ålder.

Alltså har inte lagen någon större koll på vad en 23 årig dubbelmördare har för sig, eftersom han kutade iväg.
Tänk om Eddie slagit ihjäl ytterligare några människor och samtidigt förstört resten av livet för de anhöriga, hade någon tagit något ansvar?

Vad är det som de ansvariga inom psykvården har svårt att begripa, eller de politiker som stiftar Sveriges lagar? Är det själva mordet? Är det att de inte har erfarenheten av att vara brottsoffer. Eller vad är problemet?

Hur många chanser ska en mördare få innan det är dags att säga: Nej, nu får det jävlar i mig vara nog!

Samma problem med 22 åringen som slog ihjäl Nancy Tavsan. Han hade en mindre novellsamling av begågna brott bakom sig. Han är uppenbarligen en starkt psykiskt störd ung kille, men även han var ute och kutade. Hade han fått vara ute och kuta om han varit 42 år?

Det som får mig att känna ett starkt agg, är att våra myndigheter är mindre aktiva än åldersdigna flatlöss. De ansvariga myndigheterna verkar skyffla runt dokument, som vi andra sorterar sopor. Ingen läser vad det står i dokumenten, bara staplar högar, lapar kaffe och skyndar sig hem från jobbet.

Nu säger jag om det finns någon som INTE gör på det här sättet, ge dig tillkänna, du kommer att bli vald till århundradets personlighet, enbart för att du vågar ge dig tillkänna och har mod nog att säga ifrån.

Det är vad som saknas i Sverige, någon som kan ta ett stadig tag i dårarnas paradis och ryta ifrån, innan vi låter mördare kuta igen!

RamonaHär kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

6 kommentarer:

Leroy sa...

Vad tråkigt att ingen faktiskt sätter ner foten i tid.

Ifrågasätter eller att ordentliga psykosociala utredningar görs skyndsamt och ordentligt.

Konsekvens eller behandling blir obligatorisk.

Leroy

Blondies blogg sa...

God morgon!
Som vanligt ett intressant inlägg. Och som vanligt delar jag Dina åsikter och Din ilska!

Jag, om någon vet, hur såväl psyk- som kriminalvården fungerar.

Hade hoppats på att den så kallade vården skulle ha blivit bättre sedan jag bollades runt. Men det blir ju banne mig bara sämre och sämre. En katastrof, helt enkelt!

Och det finns nog inget mord som gjort mig så upprörd som det på Hallandsåsen! Den djävul som gjorde detta ska ju inte bara få möjlighet till att vara ute och kuta.

Ha en fin dag! Du är i mina tankar!
Birgitta

Anonym sa...

Hej jag är vän med Birgitta och läser också din blogg med glädje!
Tack för ett bra inlägg.
Maria

Ramona Fransson sa...

Hej Leroy,

Ja ibland känns det som att hela psykvården har blivit en experimentverkstad.

Det förstår när man efter att ha läst Birgittas "blondie" och även Glenns När mardrömmen blev sann.

Ramona Fransson sa...

Godmorgon Birgitta,

Ja, jag rös när jag läste om dina upplevelser i din bok. Och precis som du skriver är det ingen ände på vad de hittar på.

Ramona Fransson sa...

Hej Maria,

Tack!
Det är en ynnest att få vara vän till Birgitta.