Senaste teve-intervjun 2015

fredag 16 juli 2010

Recension av Mord under Tjörn Runt av Margareta Andersson
Justitieministern blir mördad i Ramonas senaste bok

Ramona Franssons senaste bok heter Mord under Tjörn Runt. Bara titeln kan ju få de flesta att höja på ögonbrynen och bli nyfikna på innehållet.

I Kyrkesund på berget Sumphuvut i ett hus som ägs av den rika och betydande förlagsfamiljen hittas Lilly Gertson, den berömda författaren, mördad tillsammans med Sveriges justitieminister Bertrand Thom mördad.

Det är upptakten till ett kriminalfall där spaningschef Greger Thulin och kriminalkommissarie Katarina Linde som vanligt i Ramona Franssons deckare för befälet och får inte ett, utan ett antal svårlösta händelser i samband med morden att reda ut. Allt händer i samband med Tjörn Runt regattan.

Media

Händelserna utspelar sig i media – och förlagsvärlden med omåttligt rika, kända och mäktiga personer och luxuös livshållning. De fruktansvärda händelserna radar upp sig i boken som pärlor på ett halsband

Här finns den mördades Lilly Gertsons debutbok ”Jag gömde mitt barn” som blivit en bestseller, den mördade författarinnans make som skulle segla Tjörn Runt, dyker aldrig upp till start. Här finns incest, två kvinnor avrättade med händerna avhuggna, försvunna brev som hittas i ett hus i Lysekil, ett akvarium för fiskar som är fyllt med likdelar, otrohet hit och dit. En älskare hittad på nätet, två kvinnor försvinner på Stena – färjan, debuterande författare på Bokmässan i Göteborg.

Läsaren ställer sig många frågor

Det är en otäck skildring av människors sämsta sidor under den fina ytan. Spänningen i boken finns där från första sidan till den sista. Läsaren ställer många frågor under läsningen, inte minst för att det byggs upp en stark psykisk spänning

Maktkampen genom ord mellan de två unga systrarna, efter att deras föräldrar blivit mördade, är ett psykologiskt drama som mitt i sin råhet är roande att läsa. Finns sådana människor över huvud taget?

Kända platser

Ramona Fransson sätter en speciell prägel på sina böcker med igenkännandet av platser. Här finns Sundsby beskrivet med kaféet, Nordeviks livs, delikatessaffärer i Göteborg, lyxvilla på Klädesholmen, och adresser på Klädesholmen och i Skärhamn, vissa platser i Lysekil känns också igen

Ramona Fransson är en driven stilist och kan konsten att bygga upp en dramaturgi.

Hon har en trogen läsekrets som väntat på och säkert välkomnar denna hennes femte deckare.Margareta Andersson

4 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Så roligt att läsa detta Ramona. Visst finns det sådana människor. Allt är inte yta som synes utan det finns alltid djupare skikt. Gammalt agg har djup tagg, finns det ett ordspråk om säger. Ha en härlig sommardag!

Helena Palena sa...

Fin recension! Grattis!

Blondies blogg sa...

Nu känner jag mig lite tjatig...
... men jag tror inte att Du tröttnar på den här typen av tjat.
Så ännu en gång lyfter jag ett glas champagne för Dig och skrålar så det hörs vida omkring:
GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS!
Ramona, Du är verkligen värd alla superlativ! Mord under Tjörn Runt är kanonbra! Och Du är en helt underbar människa!
Kramar från Birgitta

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena,

Tack! Ja, det finns människor som har månget annat beteende, men det är inte i de vanliga hem-miljöerna man träffar dem.

Hej Helena Palena,
tack så mycket.

Hej Birgitta,

du blir aldrig tjatig! Jag älskar beröm:)) och din omtanke.
Kramar från
Ramona