Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

fredag 30 september 2011

Papperstidningen, museiföremål?

Jag minns en tid... det var 1981... och jag promenerade genom Slottsskogen från Nordenskiöldsgatan till Änggårdens Tobak, som jag då ägde.

På den tiden stod det hopfällbara solstolar på en öppen gräsmatta. Gräsmattan låg framför en restaurang som fortfarande finns kvar, Björngårdsvillan.

När jag tidigt på morgonen med lätta steg vandrade över det öppna fältet satt eller halvlåg ofta folk i stolarna med en uppslagen tidning i händerna.

Som sagt en svunnen tid...

Bara för några år sedan kom ett nytt föraktat ord "gammelmedia". Jag minns särskilt att Jan Guillou upprördes över ordet. Han vägrade ta det i sin mun.

Om tio år tror jag inte att det längre kommer att finnas mer än en handfull papperstidningar. Dessutom kommer de att ha färre antal sidor.

Vad skulle jag satsa på om jag fick bestämma? Jag skulle satsa på radio och på program som upplyser folk tillsammans med underhållning. Det ska vara enkelt att få information och det ska ske på ett underhållande sätt. Idag är det få unga som orkar plöja sig igenom tjocka faktaböcker. Allt ska gå med fart. Allt ska servereras som en McDonald, drive in... med gasen i botten.

Jag kan inte låta bli att tänka på den där grejen i USA, drive in begravning. Ingen har tid att stiga ur bilen och böja sig framför kistan... alla kastar raskt in gravbuketten in genom ett hål och skyndar sig vidare till nästa uppgift i livet, vad den nu kan vara...

Vad ska det stå på gravstenarna om 50 år? Här ligger bråttom-Olga och "vilar"... Ja, det var värst vad bråttom vi har, så bråttom att vi glömmer bort livet... vad konstigt...


Ramona

 Här kan du provläsa "Ändhållplats Sverige" som har släppts i inbunden form, Mp3 direktnedladdning och som e-bok.

"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om några år så kommer det att bara vara smart tv= Du sätter på din TV och där har du din tidning via internet. Det är väl dit trenden pekar, Du kan redan idag läsa en bok läsa tidning m.m. i din mobil och i din ipad. Du kan gå ut och låna en bok via din ipad, det ända du behöver är att ha ett lånekort...

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym!

Tror du har rätt...tyvärr...undrar var den mänskliga kontakten kommer att stoppas i för hål?

Gunnar Deckare sa...

Ja papperstidningarna kommer nog att försvinna helt som det ser ut. Om det inte kommer nåt nytt med pappers som samtidigt har touch-screen. Den tekniken finns redan har jag för mig att jag har hört.

Ramona Fransson sa...

Hej Gunnar!

Den frågan jag också ställer mig är: Är dessa förändringar till gagn för mänskligheten eller inte.

Ha en trevlig helg!