Statistiken kommer från Kungliga biblioteket. För 10 år sedan 2001 fanns det 1 415 bibliotek och 2010 var dessa nere i 1 215.
Bokhandlarna har det allt svårare och nu har Bonniers, ( som snart äger hela Sveriges bokutgivning) också lämnat ett förslag till de tre bokkedjorna, Bokia, JB-Gruppen och Ugglan att Bonniers senaste förvärv Pocketgrossisten ska ta hand om en rad tjänster. Bonnier vill konkurrera med Förlagssystem, som i dagsläget distribuerar böcker ( våra t.ex.) till bokhandlare i hela Sverige. ( Bonniers har egen distribution).
Bonniers erbjudande gäller allt från enkel varuförsörjning, inköpsansvar, ( alltså vilka böcker som ska ligga på hyllorna i butiken) prismärkning osv...
Uppgift ur Svb:Bonnier tog till exempel över bokförsäljningen på Rusta och lovade all tillgång till kanalen, men idag är det i stort sett en avlastningsstation för Bonnierförlagens lagerrensning ( och de är ett otal förlag inom den koncernen. min anm.)
Det jag, inte bara som författare utan också förläggare, undrar över är när detta om den snedvridna maktkoncentrationen ska komma till allmänhetens öron och ögon. Vi kan nästan dagligen läsa om andra företags maktkoncentrationer, men när det kommer till en bransch som omsätter miljarder är det locket på.
Bert Karlsson som också startade ett förlag gapade om att han skulle granska förlagsmakten som innehas av Bonniers, Norstedt och Piratförlaget, men sedan hamnade Bert som jury i TV4 ( Bonniers) tävlingsprogram Talang och sedan var det tyst.
Journalister skriver inte om detta heller, men var ska de skriva om det? Det finns två starka ägare i media branschen och det är Shipstedt och Bonniers, igen... och Shipstedt har köpt in sig i TV4. Och tidningarna de äger är Aftonbladet och Svenska Dagbladet och Expressen, Kvällsposten, GT och DN.
När vi startade 2006, gav Svb ut två kataloger med böcker, en på hösten och en på våren. Idag kommer det ut fyra kataloger fyllda med böcker. Vårens böcker kommer ut i december!!!!!!!!!!!!!
Samtidigt som det fullkomligt väller ut böcker på marknaden blir biblioteken och bokhandlarna färre. Hur går det ihop? Det pratas om e-böcker. Ja, det låter ju finfint, men säg mig hur ska du som läsare hitta något intressant om du ska behöva leta i 8 000 000 titlar på nätet? Du behöver information och den informationen står idag bland annat bokhandlarna och bibliotekarierna för. Men ju färre de blir desto färre läsare. Så hur ska det gå för böckerna?
Ja, ett vet jag och det är att författare som syns i teve och i rikstäckande tidningar blir kända och därmed lästa, men vad ska det bli av de resterande 15 000 - 20 000 författarna? Hur ska de bli sedda och lästa?
Kanske dags för skatteverket och politikerna att omvärdera ordet författare. Det är inte längre ett yrke utan en hobbyverksamhet och därmed skattebefriat!
Vi ska inte ha färre bibliotek och bokhandlare, vi ska ha fler! Men då krävs det förändringar också från bokköparen. Inte följa John utan bli en exklusiv bok gourmet.
Ramona
"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris
"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)
Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)
Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!
Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar