Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 21 mars 2009

AMF lite mindre att leva av

AMF, arbetarnas pensionskassa som ska se till den lilla människans pengar. Skattade, och intjänade i anletets svett. Deras förtjusande slogan i reklam TV4 " AMF mer att leva för " är en spottloska i ansiktet på alla pensionsparare.

Hur svårt kan det vara förvalta dessa miljoner som bara strömmar in som vatten i en gisten eka? Enligt LO:s samtliga representanter i AMF: styrelse är det tydligen oerhört svårt eftersom en VD, i det här fallet Christer Elmehagen, fick över 10 miljoner om året i tio år och det enbart i bonus, utöver sin fasta lön.

Och precis som Paul Ronge så utmärkt skriver på sin hemsida är beteendet vi sett under flera veckor av diversehandlarna inom bonusbranschen rena rama skämtet.
Men Paul använder andra ord.

Eftersom jag inte behöver vara artig tänker jag kalla samtliga inblandade och det inkluderar samtliga pampar inom LO-kollektivet för sitt rätta namn " jävla skitstövlar" !

Jag har inte glömt strejken härom året, där Vanja Lundby-Wedin och hennes gelikar hade samma slogan på nya jackor, beställda just för strejken " vi tar fajten". Vilken jävla fajt det blev............ (Den ende som blev glad över strejken var väl företaget som producerade jackorna med tryck. Undra om det var någon kompis till Vanja?)

Kommunalarbetarna fick inga höjda löner. Dessutom är den individuella lönesättningen inom sjukvården, för att nämna ett exempel, inte alls någon nyhet. Den individuella lönesättningen har pågått i flera år.

Där kan två personer, som båda arbetar som sjuksköterskor och har lika lång utbildning och arbetslivserfarenhet, få helt olika lönesättning. En av dem kan få över 500:- kronor mer än den andre, bara för att lönesättaren "gillar" den ena personen mer än den andra!

Sug på den Vanja Lundby-Wedin! Om en reporter skulle få för sig att ställa frågan till den så kallade före detta undersköterskan, Vanja, ( inte tömt ett bäcken på trettio år, om någonsin) skulle hon säkert lyfta upp ögonbrynen så högt att de skulle nudda vid hårfästet, slicka sig om de snustorra läpparna och mungipan skulle ge ifrån sig ryckningar som påminde om ticks. Svaret på frågan?

Jaha, säger du det? Varifrån har du hört det? Individuella löner???? Nä, det tror jag inte jag hört om tidigare. Men vi ska UNDERSÖKA saken, skulle Vanja svara och vända ryggen till.


Sedan kunde Vanja Lundby-Wendin vissla vidare och le hela vägen till banken, varje månad resten av sitt liv. Vanja behöver inte snåla på nåt den dagen hon bestämmer sig för att bli pensionär. Tro inte att samma regler som gäller för alla arbetare gäller för Vanja. Bullshit!

Men hon kan snacka tills att björkarna fäller alla sina blad, trots att det är en sommardag i juli.

Styrelsen är alltid ansvarig för vilka avtal som skrivs. Fråga Vanja, eller vem som helst av alla gamarna som sitter i AMF styrelse. De vet, visste och kommer alltid att veta vad de gör. Och de gör det av en enda anledning. De vill också bli belönade.P.s Snälla glöm inte att skriv på för Elisabeth Hermon. Länken finns på höger sida. D.s

4 kommentarer:

Systerdyster sa...

Individuell lönesättning är väl bra? Tjänsteår och utbildning är ju en del som tas i beaktning. Det finns sjuksköterskor och undersköterskor som jobbat 30 år inom yrket och ändå är ganska sopiga i sitt bemötande. Eller som inte är pålästa inom sitt område. Eller är sådana som sprider sådan misstämning på arbetsplatsen att det faktiskt lägger sordin på arbetsgruppen. Lönespridningen brukar ändå inte vara så stor, det handlar oftast om hundralappar. Min erfarenhet är att det faktiskt handlar om att värdesätta kompetens, inte att belöna den som går i arbetsgivarens ledband.
Men du har en poäng; Kommunals chefer har alltid haft enorma löner, jämfört med t ex vårdförbundets. Och det var läääänge sedan Vanja sprang med bäcken. Undrar om hon någonsin satt sin fot i ett sköljrum?

För övrigt tycker jag det är snyggt med det här röd-svarta här på bloggen. Lite svårläst, men vad fasiken, man får väl anstränga sig lite för den goda smakens skull!
Och jag har skrivit på och även lagt ut listan för Elisabeth Hermon på min blogg. Så det så!

Ramona Fransson sa...

Hej,

Jag har inget emot individuell lönesättning, det jag sätter mig emot är om det är en enda person som ska göra bedömningen. Då kan det lätt bli personkemi som avgör.

Jag tog en lite ljusare röd och hoppas att det ska bli lättare att läsa.

Tack för att du skrev på för Elisabeth Hermons upprättelse!

Systerdyster sa...

Självklart skrev jag på!!!
På den tiden jag var chef (innan mitt liv kraschlandade) var vi ett gäng chefer som pysslade och hade heta diskussioner i lönesättningen. Tyckte det var ett bra systen då vi var flera och hade öga för olika kvalitéer. Fast, självklart, helt objektivt kan det ju aldrig bli. Tyckte det var det värsta med chefsskapet, att behöva betygsätta. Jag ville helst ge alla en välförtjänt lönehöjning. Å andra sidan hade den gamla lönetrappan i kommuner och landsting klara nackdelar. Då hade man aldrig en chans utan fick tålmodigt invänta tidens gång.

Ramona Fransson sa...

Systerdyster

Ja, det kan jag väl tänka mig var jobbigt. Att bedöma andra för vad de gör och inte gör bra, måste vara oerhört tufft.

Men det som jag tycker har varit under all kritik är just att ge vårdpersonal anständiga löner.

En rörmokare, oftast en man, kan släppa toastolen när klockan slår tolv och det är dags för lunch.

Men som vårdpersonal kan du inte bara låta patienten sitta på toastolen med orden: Ha de så gott, jag återkommer klockan ett!Utan först och främst måste patienten väl och ve ses om.

Men det värderas inte, vilket jag är skitförbannad på!